Nyheter

Präst ljög om missbruk – avkragas

Domkapitlet: ”Oförmåga att ta ansvar”

Efter att prästen ljugit om sitt missbruk, fått vredesutbrott och kontaktat kollegor om att få köpa narkotikaklassade läkemedel beslutar domkapitlet att han med omedelbar verkan ska avkragas.

Det var den 15 juni 2021 som domkapitlet i det aktuella stiftet beslutade att prästen skulle få tre års prövotid. Prästen ska ha betett sig olämpligt mot medmänniskor både genom okontrollerade utbrott och försök att få receptbelagd narkotikaklassad medicin av vänner och bekanta. Dessutom ska han ha överskridit sin befogenhe för de ekonomiska besluten som kyrkoherde.

Vilselett om missbruket

Efter dessa tre år har domkapitlet nu tagit beslutet att avkraga prästen. Detta på grund av prästens beteende under prövotiden. Prästen ska ha misslyckats med att redovisa ifall han varit drogfri eller ej och ljugit om att han varit drogfri när han inte varit det. Dessutom ska mannen ha uppgett att han gått i två behandlingar på behandlingshem men redogörelsen från socialförvaltningen visar att prästen ska ha varit föremål för behandling vid fyra tillfällen.

Under prövotiden ska prästen agerat olämpligt genom att kontakta människor i sin omgivning över sms och frågat om han kunde köpa narkotikaklassad medicin. Med detta menar domkapitlet att förtroendet för prästen har skadats.

Utöver dessa händelser skriver domkapitlet att prästen ljugit för dem, två gånger, om varför han inte kunnat närvara vid tillsynssamtal. På grund av detta har domkapitlet inte kunnat ge den stöttning samt tillsyn som prästen kan ha behövt. Anledningar som prästen använt som förklaringar till varför han inte dykt upp har exempelvis varit påstådda trafikstörningar i tågtrafiken.

Brist på självinsikt

Slutligen anser domkapitlet att prästen ”uppvisat starkt bristande självinsikt i orsakerna till, och oförmåga att ta ansvar för, det inträffade”. Prästen ska uppgett att han saknar ansvar till att han har hamnat i beroendet samt att han inte tagit hjälp.

När domkapitlet erbjudit den tidigare prästen tillfälle för att medge sina lögner har han uppgett att han inte vet vad han ska be om ursäkt för, då han inte vet vilket beteende som varit felaktigt. Enligt domkapitlet står den före detta prästens brist på självinsikt under prövotiden i kontrast till det agerande som kan krävas av en präst i Svenska kyrkan.

Domkapitlet menar ändå att prästen har goda chanser för att bli drogfri.

---

Fakta: Avkragning

  • Avkragning är det informella ordet för att en präst blir förklarad obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst. En avkragad präst blir avsatt från sitt prästämbete.
  • Domkapitlen är de svenskkyrkliga stiftens organ med uppgift att utöva tillsyn över församlingar och präster och de finns i varje stift.
  • SVT gjorde 2022 en kartläggning av avkragade präster.

---

Fler artiklar för dig