Nyheter

Sebastian Stakset: Ingen som följer Jesus skjuter folk

Tältkampanjen “Det finns hopp” sätter sökarljuset på väckelsens betydelse för samhället

Gängkriminaliteten i Sverige är ett andligt problem, och det är väckelse som måste till för att få bukt med den. Det var innebörden när tältkampanjen ”Det finns hopp” i Jönköping inleddes på torsdagen med ett seminarium om kriminalitet och missbruk – dagen efter att fyra nya skjutningar inträffat i Sverige.
– Samhället står handfallet inför det här problemet, säger Sebastian Stakset, en av initiativtagarna till tältkampanjen.

Över 300 människor har skjutits till döds i Sverige de senaste åtta åren, och över 750 har skadats vid drygt 2 300 skjutningar under perioden, enligt en sammanställning som SVT har gjort. Bara under onsdagskvällen och -natten inträffade fyra olika skjutningar i Sverige, samt ytterligare ett mordförsök och ett misstänkt grovt brott.

Dagen därpå startade tältkampanjen ”Det finns hopp” i Jönköping med ett sedan tidigare planerat seminarium om kriminalitet och missbruk, med en panel bestående av Sebastian Stakset, Flavia Perez, René och Danyella Lobos som leder LP-verksamhetens avhopparprogram LP Exodus, samt Marcus Lorentsson, biträdande föreståndare på Torpahemmet som är ett av LP-verksamhetens behandlingshem.

Där var budskapet tydligt: unga människor måste bli sedda tidigt med kärlek – och skjutningar och gängkriminalitet är i grund och botten ett andligt problem, där kyrkorna måste agera.

”Bön, bön, och bön”

– Kyrkan har mandatet att få mörkret att ge vika, sa till exempel Flavia Perez.

– Vi har faktiskt fått den helige Ande, där Andens frukter ska få välla över, så att människor får äta från Andens frukt, och kärlek är Andens frukt. Kyrkan är jag, kyrkan är du, och [om vi] börjar att gå i Andens frukter och i Andens gåvor, då kommer vi att få se ljus som skiner genom mörkret. Det är bara Gud som kan förvandla, fortsatte hon.

– Jag säger tre saker som behövs: bön, bön, och bön. Det är inte mot kött och blod vi strider, konstaterade René Lobos, medan Marcus Lorentsson varnade för att den tilltagande alkoholkonsumtionen bland kristna mycket lätt kan få människor att hamna i återfall.

”Ingen som följer Jesus skjuter folk”

När Dagen efteråt frågar Sebastian Stakset vad man ska göra åt gängvåldet, blir svaret ännu mer koncist.

– Väckelse! Det är det korta svaret, säger han.

– Jag känner ingen som följer Jesus som skjuter folk, om de inte är soldater eller poliser. Jag känner ingen som verkligen har beslutat sig för att följa Jesus som säljer droger. Så att, om det funkar? Absolut, hundra procent, vi är många bevis på det, säger Sebastian Stakset, som hade ett långt kriminellt förflutet bakom sig innan han blev frälst i mitten på 2010-talet.

Sebastian Stakset.

– Tror du att det är en andlig aspekt om du begår ett mord? Att du befinner dig i ett mörker och att det är demoniskt? Jag som har levt med det, varit besatt av demoner, fått uppleva befrielse från demoner, jag säger så här: den här utvecklingen i Sverige är ju andlig, säger Sebastian Stakset.

– Sanningen är att samhället står handfallet inför det här problemet. Förstår du?

---

Fakta: Tältkampanjen ”Det finns hopp”

  • Arrangeras av Sebastian Staksets organisation ”Heart of Evangelism” tillsammans med Pingstkyrkan i Jönköping, Kungsportskyrkan i Huskvarna, samt flera andra frikyrkoförsamlingar i Södra Vätterbygden.
  • Pågår på Elmiaområdet den 8–11 augusti.
  • Bland talarna finns även personer som Carl-Gustaf Severin, Ruben Agnarsson och Hans Weichbrodt.

---

Fler artiklar för dig