Nyheter

13 präster och diakoner gripna i Nicaragua på en vecka

Situationen för landets kristna allt värre • ”Påminner mig om hur kommunismen agerade mot kyrkan i Europa på 1940- och 1950-talet”

Vänsterregimen i Nicaragua fortsätter att dra åt tumskruvarna för landets kristna kyrkor. Hittills i augusti har 13 katolska präster och diakoner gripits, utan känd förklaring. Tidigare i sommar fråntogs tolv protestantiska och kristna organisationer sina tillstånd att verka i landet.

Läget för de kristna har försämrats påtagligt ända sedan 2018, då Katolska kyrkan ställde sig bakom de omfattande regimfientliga protester som skakade Nicaragua. Både protestantiska och katolska organisationer, skolor och tv-stationer har mist sina tillstånd, samtidigt som en lång rad katolska präster har gripits eller tvingats att lämna landet. I påskas förbjöds religiösa processioner, och lagändringar har gjort det möjligt att anklaga kyrkoledare för att vara terrorister och kuppmakare.

– Sociopolitiskt och religiöst sett befinner sig Nicaragua i ett pågående och eskalerande kristillstånd, säger Álvaro Leiva Sánchez, som leder Nicaraguanska förbundet för försvaret av mänskliga rättigheter, ANPDH, till Crux Now.

Det är organisationen Nicaragua Nunca Más (Nicaragua aldrig mer), som verkar från Costa Rica, som berättar att 13 katolska präster och diakoner gripits sedan den 1 augusti.

Flertalet arbetade i stiftet Matagalpa, som numera sköts på distans av biskopen Rolando Álvarez. Han var en av två biskopar som tvingades lämna Nicaragua i januari i år, tillsammans med ytterligare 14 präster, och skickades till Vatikanen. Biskopen hade suttit i husarrest under en längre tid, efter att ha efterlyst demokratiska reformer och frigivandet av politiska fångar.

Utsätts för tortyr

Álvaro Leiva Sánchez vid Nicaraguanska förbundet för försvaret av mänskliga rättigheter tror att flera av de präster som nyligen gripits utsätts för tortyr i fångenskapen.

– Daniel Ortegas regim känner inga gränser och kommer att fortsätta att sända samma budskap till samhället och till de få som fortsätter att vara kritiska, säger han till Crux Now.

– Här är kyrkan inget undantag. Kyrkan har krympt efter att man gripits och deporterat så många präster som inte gjort annat än att peka på övergrepp mot de mänskliga rättigheterna i Nicaragua.

På organisationen Open Doors lista över de länder i världen där kristna förföljs klättrade Nicaragua under 2023 från plats 50 till plats 30.

– Det som sker i Nicaragua i dag påminner mig om hur kommunismen agerade mot kyrkan i Europa på 1940- och 1950-talet. Utrensning av regimkritiker, inskränkningar av verksamhet och fängslade kyrkoledare, sa Open Doors Sveriges generalsekreterare Peter Paulsson i ett uttalande tidigare i år.

---

Fakta: Nicaragua

  • Nicaragua är Centralamerikas till ytan största stat, och har cirka sju miljoner invånare. Det är ett av de fattigaste länderna på västra halvklotet, och ett av de mest odemokratiska länderna i Latinamerika.
  • Sedan Daniel Ortega återkom till makten 2007 har Nicaragua gått från att vara en i huvudsak demokratisk stat till en diktatur. Rättsstaten har successivt urholkats. Makten har undan för undan koncentrerats till presidenten och spelrummet för kritiker och meningsmotståndare är kraftigt begränsat.
  • De flesta nicaraguaner är kristna. Katolska kyrkan har traditionellt dominerat men protestantiska samfund har vunnit mark på senare år. Grupper, också religiösa sådana, som kritiserar sandinistregeringen utsätts alltmer för trakasserier.

Källa: Utrikespolitiska institutet

---


Fler artiklar för dig