Nyheter

Nödrop från kristna i Bangladesh då landet står i lågor: ”Alla är rädda”

Militären har tillfälligt tagit makten och lovar att återskapa lugn

Våldsamma folkliga protester har fått Bangladesh premiärminister att fly landet. I det kaos som uppstått kommer nu uppgifter att religiösa minoriteter attackeras av muslimska extremister. ”Alla är rädda”, säger en kristen man som Dagen varit i kontakt med.

Omkring hundra personer har dött i de stora protesterna som svept fram i Bangladesh, och som till slut fick premiärminister Sheikh Hasina att lämna landet. Samtidigt som många jublar över att ha vält styret över ända kommer parallellt uppgifter om att landets religiösa minoriteter är extra utsatta, då laglösheten breder ut sig. Främst handlar det om attacker riktade mot hinduer, landets största religiösa minoritet, men nödrop kommer även från kristna.

Men uppgifterna är svåra att verifiera i nuläget. På sociala medier sprids uppgifter om attacker riktade mot både kristna och hinduer. Samtidigt vill andra påskina att det här är felaktigt, där man i stället lägger ut bilder på muslimer som ställt sig utanför hinduiska tempel och kyrkor för att skydda dessa heliga byggnader.

Vittnar om plundring

Men att kristna i Bangladesh just nu känner sig hotade är något som Magnus Jacobsson konstaterar. Han är riksdagsledamot för Kristdemokraterna och berättar för Dagen att hans mamma tidigare varit missionär i Bangladesh och att han tack vare det har haft regelbunden kontakt med kristna i Bangladesh i flera års tid.

– I natt började det plinga till i min telefon från två olika personer, de hörde av sig och berättade att de var jätterädda, att det var muslimska grupper som gav sig på minoriteter, säger Magnus Jacobsson.

– De beskriver att det nattetid sker räder mot icke-muslimska områden, där man begår övergrepp och rån.

Bland annat har en av de kristna i Bangladesh som Magnus Jacobsson varit i kontakt med skickat över en bild på en kyrka som står i brand. Mannen har också skickat bilder på hur kyrkor som vandaliserats.

”Alla är rädda”, skriver den kristne mannen i ett meddelande till Dagen.

”Man trakasserar kristna och hinduer, hus vandaliseras och plundras”.

Mannen, som vi håller anonym, berättar att det är en katolsk kyrka som satts i brand, samt att situationen just nu är mycket ansträngd.

Politiskt arbete

Magnus Jacobsson berättar att han som politiker flera gånger lyft fram vikten av religionsfrihet och att skydda religiösa minoriteter.

– Tyvärr finns det ett mönster, att man i länder som Indien, Pakistan och Bangladesh kränker religiösa minoriteter, säger han.

Kristna är en liten minoritet i alla dessa länder och det finns gott om dokumentation om deras utsatta situation.

– Jag tycker att Sverige och EU generellt agerar alldeles för lite mot den förföljelse som sker mot kristna, säger han.

– Kristna är sannolikt den mest förföljda religiösa gruppen, men också den man talar minst om.

Hur länge oroligheterna i Bangladesh kommer att hålla i sig återstår att se, men klart är att militären tillfälligt har tagit över makten, med uttalat syfte att återställa lugnet och på sikt även lämna ifrån sig makten.

Fler artiklar för dig