Nyheter

Nio FN-anställda sparkas efter misstankar om att ha deltagit i terrorattacken mot Israel

Ingen är formellt dömd, men utpekas i internutredning

Nio anställda vid FN:s hjälporganisation för palestinaflyktingar, Unrwa, får sparken efter misstankar om att de deltagit i terrorattacken mot Israel den sjunde oktober förra året.

– I fallen med de nio anställda kan de inte arbeta för Unrwa. Alla kontrakt för dessa medarbetare kommer att avslutas i organisationens intresse, säger Philippe Lazzarini, UNRWA:s generalsekreterare.

FN:s generalsekreterare António Guterres anser att ”varje inblandning i dessa attacker skulle utgöra ett stort svek mot förtroendet”, som hans talesperson Farhan Haq uttryckte det vid en presskonferens på måndagen. Även Philippe Lazzarini upprepade ”UNRWA:s fördömande av attacken den 7 oktober i starkast möjliga ordalag”.

Inga bekräftade bevis

Ingen av de nio har vare sig dömts eller på annat sätt formellt befunnits skyldiga, men enligt Unrwas egen internutredning finns det bevis som talar för att de var det. Dessa bevis har dock inte bekräftats, och det har inte offentliggjorts exakt vad de nio i så fall skulle ha gjort sig skyldiga till.

Från början misstänktes 19 Unrwa-anställda ha deltagit i terrorattacken, men en har helt avförts och i de övriga nio fallen läggs utredningen ned i brist på bevis.

I januari fick Unrwa uppgifter av Israel om att ytterligare tolv anställda skulle ha deltagit i attacken. Tio av dessa avskedades då, medan två konstaterades vara döda.

Unrwa-chefen kritiserade nyligen Israel för våldsamma attacker mot FN-organets personal, efter att 197 Unrwa-anställda bekräftats dödade i Gaza, och efter rapporter om att anställda ska ha torterats och fängslats.

Omkring 1 200 personer, mestadels civila, dödades och 250 personer togs som gisslan när flera tusen beväpnade män tog sig igenom avspärrningarna runt Gaza den sjunde oktober förra året och genomförde den största massakern på israeliskt område i landets historia. Många i gisslan – däribland ett barn som just fyllt fem år – har inte fått återvända än.

Fler artiklar för dig