Nyheter

Församling håller sin sista gudstjänst i utriven kyrka

Sollentuna Pingstkyrka uppfyller drömmen om en helt ny kyrkobyggnad

Pingstförsamlingen i Sollentuna har hållit sin sista gudstjänst i den kyrkobyggnad de haft sedan 1965. Nu kommer församlingen få hålla till i bland annat Svenska kyrkans lokaler i nästan två år tills den nya kyrkan är färdigbyggd.
– Det är speciellt när man gör någonting för sista gången, säger David Norberg, föreståndare och pastor i Sollentuna pingstförsamling.

Mellan ekande väggar, bråte och damm hölls den sista gudstjänsten i Sollentuna pingstförsamlings kyrkolokal, som med start nästa vecka ska rivas helt och hållet. Församlingen har hållit till i kyrkan sedan den byggdes 1965, men har haft en dröm om att riva den och bygga en helt ny. Nu ska drömmen bli verklighet.

– Det var en väldigt fin samling, det är ju speciellt när man gör någonting för sista gången och särskilt i en nästan riven lokal. Då ekar det lite mer och ser lite ruffigare ut. Men det var en god stämning, säger David Norberg, föreståndare och pastor i Sollentuna pingstförsamling.

Sollentuna Pingstkyrka firar sin sista gudstjänst i kyrkan som snart ska rivas.

Förväntas kosta 85 miljoner

För att finansiera bygget som beräknas kosta 85 miljoner kronor har man bland annat sålt av en del av marken. Man har också anordnat aktiviteter för ändamålet, exempelvis en loppmarknad då interiör från kyrkan såldes på plats i den snart rivna kyrkan.

Anledningen till rivningen är att lokalen är gammal och sliten, samt att den är för liten för en växande församling. Drömmen om en ny kyrka har levt länge – i 15 år – men inte blivit av på grund av stegrande byggpriser under pandemin och frågor om bygglov. Men nu kan David Norberg och hans medarbetare glädja sig åt att planen äntligen blir av, även om det kan kännas lite sorgligt för vissa församlingsmedlemmar.

– Jag tror att de allra flesta är positivt inställda till den nya kyrkan utifrån hur samtalen har gått. Sedan finns det såklart ett vemod i att riva en lokal som man har så många minnen kopplade till och som man tillbringat en stor del av livet i, säger han.

David Norberg, föreståndare i Sollentuna pingst.

Kommer stå utan egen kyrka

Församlingen kommer att stå utan en egen kyrka i nästan två år. Men det ekumeniska samarbetet med bland annat Svenska kyrkan har varit bra, enligt David Norberg, och församlingen kommer att hyra in sig i olika kyrkolokaler tills bygget står klart.

– Känslan är att vi går framåt mot en ny tid och då får vi göra det bedjande, säger David Norberg.

---

Fakta: Sollentuna pingstkyrka

  • Församlingen flyttade in i den då nybyggda kyrkan år 1965.
  • Det är alltså den kyrkan vars rivning påbörjas den 12 augusti. Den nya kyrkan väntas stå klar runt påsken 2026.
  • Under tiden kommer församlingen hyra in sig i lokaler som tillhandahålls av Svenska kyrkan, New Life och Vineyard.
Skiss av Sollentuna Pingstkyrka.

---

Fler artiklar för dig