Nyheter

Kristet kafé blev ett alternativ till krogen i Smögen

Equmeniakyrkan Smögen höll sin lokal Pater noster öppen nattetid under högsommaren

Mitt under Smögenbryggans högsäsong har Equmeniakyrkan hållit sin lokal Pater noster öppen nattetid, både vardagskvällar och helger. Lokalen ligger vid den berömda Bryggan, dit tusentals besökare kommer varje sommar. Under juli månad har många fått fika och samtala om allt mellan himmel och jord.

Redan när Henrik Dävermo sökte tjänsten som ungdomsledare i Equmeniakyrkan Smögen var det tydligt att han skulle få vara med och driva nystarten av kafé Pater noster. Verksamheten som tidigare varit aktiv hade efter pandemin aldrig dragit i gång igen.

– Jag har inte gjort något liknande innan, men kände en stor kallelse i just det här uppdraget, säger Henrik Dävermo till Dagen.

Församlingen gick med på att anställa Louise Börjesson som tillsammans med Henrik Dävermo har fått driva projektet framåt.

Personalen under en dag på Pater Noster.

– Människor får komma in och blir bjudna på fika. Vissa vill bara sitta och snacka medan andra verkligen vill prata om det som de har på sitt hjärta. Det kan vara allt mellan himmel och jord, säger Henrik Dävermo.

Ett toppläge

Pater noster ligger mittemellan Smögens största nattklubbar. Henrik Dävermo berättar om hur kaféet ha fått bli en samlingsplats för de cirka 100 säsongsarbetare som jobbar på Smögen. Många av dem dyker upp varje kväll, oavsett om de ska ut på krogen eller inte.

– Den kommentaren vi har hört mest är nog: ”Va, det här är ju kyrkan, så här gör väl inte kyrkan?” Då har vi fått svara att “jo, så här tror vi visst att kyrkan också kan göra”, säger Henrik Dävermo.

Att ha klubbarna som granne anser Henrik Dävermo vara ett optimalt läge för det kristna kaféet.

– Där det är väldigt mycket alkohol, press och förväntningar från olika människor får vi som kyrka, på en sådan plats, vara öppna mot människor. Vi låter dem komma in och tar hand om dem. Det är folk inte vana vid, säger Henrik Dävermo.

Oliva och Florence, gäster på Pater Nosters.

Louise Börjesson och Henrik Dävermo har jobbat varje dag sedan Pater noster öppnade för säsongen. Till sin hjälp har de haft volontärer från församlingen samt pastor Göran Olsson. Under de fyra veckor som de hade öppet fick de fått möta runt 1 500 unika besökare och byggde fina relationer med ordningsvakter, polis och krogägarna.

Tror du att det spelar någon roll att du själv är 21 år?

– Absolut. Många har frågat om jag inte borde följa med ut och festa. För mig handlar det om att få visa på att det finns någonting annat. I många samtal får jag höra att de inte tycker att det är skitkul att gå ut, utan att de gör de för att de “måste”, för att de är på Smögen liksom, säger Henrik Dävermo.

Han tror att hans ålder gör att många unga kan relatera till honom och därför har lättare att samtala med honom.

På kaféet får alla komma in. Henrik Dävermo berättar att man endast har behövt hjälpa två människor ut från kaféet, och att det var i förbyggande syfte innan något hunnit urartat.

Utanför Pater Noster står ett glatt gäng.

– Det finns en viss tyngd i kyrkan, upplever jag. Vi kan se hur folk stannar upp, tar ett andetag och sedan kliver in i vår byggnad, som att de vill skärpa till sig innan de kliver in, säger Henrik Dävermo.

Det finaste mötet Henrik Dävermo hade var med ett kompisgäng på tre killar och en tjej. Han berättar att han aldrig skulle kunna ha tänkt att de var vänner för att de såg så olika ut.

– De hade ett otroligt band till varandra. De berörde mig djupt. I en värld där vi bara vill bråka med varandra stod de verkligen för vad som händer när man väljer att se olikheter som styrkor i stället för svaghet, berättar han.

Kommer ni att ha öppet nästa år?

– Det behöver finnas. Det är jag helt övertygad om. Så många människor vi har nått ut till och så mycket bra som vi har gjort. Men sedan om det är jag eller någon annan som drar i det, det vet bara han där uppe.

---

Fakta: Pater noster på Smögen

  • I sommar gjorde Equmeniakyrkan på Smögen en nystart av kaféverksamheten Pater noster, med hjälp av donationer.
  • Under veckorna 28–31 förvandlades kyrkolokalen på Bryggan till ett nattkafé som hade öppet kl 20–04, tisdag till lördag, under veckorna 28–31.
  • Tidigare var detta ett samarbete mellan Equmeniakyrkan och Svenska kyrkan på Smögen.
  • Alla besökare på kaféet har fått gratis fika, men har kunnat ge en frivillig donation till verksamheten.

---

Fler artiklar för dig