Nyheter

Israel anklagas för tortyr av palestinska fångar

FN-organ släpper rapport om tillfångatagna palestiniers situation i israeliska fängelser sedan kriget startade

FN:s människorättsorgan OHCHR menar att Israel sedan kriget mot Hamas bröt ut begått grova brott mot palestinska fångar, där man använt sig av tortyr. Flera militärer ska också utredas, vilket lett till tumult på en militärbas.

Det är grova anklagelser som nu slungas mot Israel, då ett av FN:s människorättsorgan i en rapport menar att det pågår tortyr mot palestinska fångar. Bland annat ska de ha utsatts för elchocker, skendränkning, svält och sexuella övergrepp.

Enligt FN-rapporten har 53 palestinier dött i israelisk fångenskap sedan kriget mot Hamas bröt ut.

Israel har redan innan krigsutbrottet fått kritik mot hur man hanterar palestinska fångar, inte minst att flera frihetsberövas utan att få veta vad de är anklagade för och att de inte har rätt till juridiskt ombud. Det här ska ha blivit mycket vanligare under det pågående kriget, enligt OHCHR:s bedömning.

Jämförs med Abu Ghurayb

Rapporten om hur palestinska fångar hanteras av Israel har fått stor uppmärksamhet och det är också en rejäl plump i protokollet för Israel, som beskriver sin militärmakt som ett moraliskt föredöme. Nu jämförs FN-rapportens slutsatser med de tortyrmetoder som användes av amerikanska soldater i Abu Ghurayb-fängelset efter invasionen av Irak i början av 2000-talet, där bilder spreds över världen på soldater som förödmjukade sina fångar.

Militärbasen Sde Teiman pekas ut som en plats där tortyr ägt rum, och BBC rapporterar att nio israeliska soldater är under utredning för att ha begått övergrepp mot palestinska fångar. Dessa anklagelser har dock lett till protester hos mer hårdföra israeliska nationalister, som bröt sig in i militärbasen för att visa sitt stöd till de anklagade. Efter viss tumult motades de bort, men händelsen ska enligt den israeliska försvarsmakten ha tagits på stort allvar.

– Vi är mitt i ett krig och den här typen av agerande underminerar statens säkerhet, kommenterade Israels överbefälhavare Herzi Halevi intrånget i militärbasen.

Kan bli storkrig

Anklagelserna mot Israel kommer mitt i en intensiv fas i den pågående konflikten, där världen håller andan då det väntas att Iran och dess allierade ska slå till militärt mot Israel efter den dödliga attacken mot Hamas-ledaren Ismail Haniya. Många varnar nu för att ett storkrig står för dörren och att ett helt nytt kapitel i det pågående kriget kommer att öppnas.

Men redan nu duggar anklagelser om folkrättsbrott tätt och det är inte bara Israel som kritiseras. Hamas må vara försvagat, men de skjuter fortfarande raketer in över Israel. De håller också fortfarande över hundra israeler som gisslan. Även den libanesiska islamistiska terrorstämplade organisationen Hizbollah skjuter kontinuerligt raketer in över Israel som mycket väl skulle träffa civila om de inte sköts ned av Israels luftvärnsförsvar. Men dessa mindre skärmytslingar som pågår just nu kan snart hamna i skugga om Iran och dess allierade miliser i Libanon, Palestina, Jemen och Irak väljer att attackera Israel med full kraft.

Fler artiklar för dig