I Sverige äger var tredje person ett husdjur. Därför är det naturliga att dessa en dag kommer stå i sorg efter husdjurets bortgång. En som ser på sorgeprocessen med allvar är diakonen Irja Wikström, som jobbar i Ålidhemskyrkan i Umeå. I en intervju med SVT Nyheter Västerbotten berättar hon om hur viktigt det kan vara att samtala om sin sorg.
Irja Wikström har mött många djurägare som uttryckt ett behov av att få samtala om sin sorg. Eftersom Svenska kyrkan sedan tidigare erbjuder stödsamtal vid en familjemedlems bortgång berättar Irja Wikström att hon ansåg det lämpligt att utöka samtalen till dem som sörjer ett husdjur. Hon säger att det är relationen som är det man går miste om, oavsett ras.
– Känslor är en del av våra liv, och sorg uppstår efter att vi har mist någon som vi älskar. Det är otroligt viktigt att vi får möjlighet att uttrycka det, säger Irja Wikström till SVT Nyheter Västerbotten.
Hon berättar att hon får samtal från hela landet, och att hon under semestern haft flera missade samtal och mejl från personer i sorg. Irja Wikström förklarar att samtalen kan handla om själva dödsfallet, tiden efter dödsfallet och hur man kan bearbeta sin sorg. Samtalen kan dessutom handla om hur livet har förändrats för djurägaren efter husdjurets bortgång.
De som har hört av sig för att bearbeta sin sorg kan exempelvis ha haft marsvin, hästar, katter och hundar. Irja Wikström berättar att sorgen är unik och individuell och att man behöver få sörja klart.
– Det spelar ingen roll vilken art det handlar om, utan det är relationen som spelar roll när vi pratar om sorg, säger Irja Wikström till SVT Nyheter Västerbotten.
Förra året anordnade Irja Wikström en träff för de sörjande och i oktober planerar hon en ny samling.