Nyheter

Bön i svensk moské för dödade Hamasledaren Ismail Haniyeh

Hamasledaren Ismail Haniyeh är kontroversiell – men hyllas nu efter sin död i vissa propalestinska kretsar

Under fredagsbönen i Göteborgs moské hölls en bön för Ismail Haniyeh, Hamasledare som nyligen dödades i Iran. Enligt Doku, som berättar om detta, valde flera av besökarna att lämna moskén i protest.

Hamas ledargestalt Ismail Haniyeh dödades den 31 juli då han var på besök i Iran för att närvara när landets nye president installerades. Mordet har väckt stor uppmärksamhet och en storslagen hämnd på Israel, som antas ligga bakom attentatet, har utlovats. Hela regionen lever nu under stor spänning, i och med den överhängande risken för att det här ska dra i gång ett storkrig.

Ismail Haniyeh har under lång tid varit en av de främsta ledargestalterna i Hamas, en islamistisk organisation som är terrorstämplad i många länder. Den senaste tiden har han styrt organisationen från exil, då han varit bosatt i Qatar. Han har hyllat terrordådet mot Israel den 7 oktober som krävde över 1 200 människoliv och lovat att fler attacker ska genomföras, även om det skulle kräva stora uppoffringar från det palestinska folket.

Bön för Haniyeh

Nu avslöjar sajten Doku, som specialiserat sig på att granska islam i Sverige, att man i Göteborgs moské höll en bön för Ismail Haniyeh efter hans bortgång. Det hela ska ha skett efter den ordinarie predikan, efter att imamen klivit åt sidan och lämnat plats åt en annan man. Enligt de ljudupptagningar som Doku tagit del av ska det ha skett hätsk retorik mot Israel samtidigt som man lyfte fram Hamasledarens död.

Imamen Ahmed Ghanem bekräftar att det hållits en bön för Ismail Haniyeh, vilket han förklarar skedde på önskan från palestinier som brukar besöka moskén. Han säger att det är brukligt att genomföra en förbön i samband med att en känd muslimsk ledare avlidit.

– Ismail Haniyeh var en vald ledare och det är deras business, det angår inte mig alls, säger Ahmed Ghanem till Doku.

Flera besökare i moskén ska dock ha lämnat lokalen i och med denna bönestund.

På plakat

Sedan kriget mellan Israel och Hamas bröt ut har det kontinuerligt hållits propalestinska manifestationer i Sverige. Att man där stödjer det palestinska folket är alla överens om, men när det kommer till Hamas brukar det bli mer känsligt, i och med att det betraktas som en terrorrörelse. I de fall där Hamas öppet har hyllats så har det väckt en hel del reaktioner.

Förutom förbönen i Göteborgs moské har det också kommit fram att den dödade ledaren för Hamas även hyllats i en propalestinsk manifestation i Växjö, där Dokus Sofie Löwenmark har visat upp bildbevis i sociala medier från en demonstration där människor bär på bilder på Ismail Haniyeh tillsammans med palestinska flaggor. Hamasledaren ska också ha lyfts fram som en fredskämpe under demonstrationens tal.

Fler artiklar för dig