Nyheter

2 000 metodister från hela världen till världskonferens i Göteborg

22:a världskonferensen sedan 1881 • Första gången i Sverige

För första gången kommer den internationella metodiströrelsen att hålla sin globala konferens i Sverige. Den 13–18 augusti väntas 2 000 personer från hela världen delta, och arrangörerna hoppas på ytterligare ett tusental vid de offentliga mötena. För den svenske konferensgeneralen Lasse Svensson blir det kröningen på en lång karriär.

– Det är väldigt, väldigt roligt, det är en förmån för oss att få vara värdar för en sådan här konferens, Lasse Svensson, tidigare ledare för Equmeniakyrkan i många år och den som nu håller i hela evenemanget.

Att en världskonferens för metodisterna – som inte längre existerar som fristående samfund i Sverige – nu för första gången hålls just här, är ganska unikt och har flera orsaker.

”Viktigt att nå sekulära postmodernistiska Sverige”

– Metodistkyrkan är inte stor i Sverige eller i de nordiska länderna. Tidigare år har vi hållit konferensen där det finns stora metodistiska gemenskaper, men den här gången är det avsiktligt att vi går till, uttrycker solidaritet med, och lär oss från de mindre metodistbildningarna, säger biskop Ivan M. Abrahams, generalsekreterare för World Methodist Council, till Dagen.

– Sverige är också ett postmodernt sekulärt samhälle. Det är viktigt för människor i utvecklingsländerna att lära sig hur man vittnar i ett postmodernt sekulärt samhälle. Så det var väldigt avsiktligt att vi skulle till Göteborg och Sverige, fortsätter han.

Men ytterligare en anledning stavas, enligt internskvallret, just ”Lasse Svensson”.

Är det här så att säga kröningen på din karriär?

– Haha, ja det får vi väl se hur det blir, säger Lasse Svensson själv.

– Men ibland kanske man stannar till och tänker: det är ganska lustigt hur det kan bli, att det blir en stor metodistkonferens i min hemstad där jag vuxit upp. Det är en speciell upplevelse.

Många svenska medverkande

World Methodist Conference har hållits vart femte år sedan det globala metodistrådet World Methodist Council bildades 1881, med några undantag som nu senast under pandemin. Man kan säga att 2024 års konferens är den som skulle ha hållits 2022, men som fick ställas in på grund av rådande omständigheter.

– Konferensen är ett tillfälle att framkasta nya visioner, ett tillfälle att få veta vad som händer i metodisternas värld. Jag hoppas att vi verkligen får ta pulsen och höra lite bra berättelser om modeller för mission och evangelisation, säger Ivan M. Abrahams.

Under konferensen på Gothia Towers i Göteborg ska pastorer och andra ledare inom olika metodistkyrkor i världen bland annat hålla bibelstudier samt diskutera till exempel ledarskap, migrationsfrågor, klimat- och rättvisefrågor, och samarbete med andra samfund. Bland svenska gästtalare eller medverkande i panelsamtal märks Josefine Arenius, Ida-Maria Brengesjö, Carin Dernulf och Joel Halldorf. Deltagarna kommer också att få lyssna till två unga kristna palestinska kvinnors berättelser om sina upplevelser, och vad det innebär att leva på palestinskt område under israelisk överhöghet.

Ser fram emot gudstjänsterna

Men det blir också en lovsångs- och tillbedjansutflykt i Göteborgs skärgård, och på kvällarna hålls gudstjänster och andra sammankomster som är öppna för allmänheten och dit man hoppas locka runt 3 000 besökare. På fredagen ordnas till exempel en konsertkväll där en grupp från Göteborgsoperan framför sånger ur musikalen ”Kristina från Duvemåla”, och under onsdagen blir det en aftonmässa för det sociala engagemanget som utgår från Tomas Boströms sånger.

Just gudstjänsterna är också det som Lasse Svensson mest ser fram emot.

– Jag tycker att det är det här som är det bästa, att få komma samman. Det är det som är den stora poängen, att komma tillsammans från olika håll och lovsjunga och be tillsammans och dela nattvarden. Det är verkligen det jag ser fram emot, det är den längtan jag verkligen har inom mig, säger han.

---

Fakta: Metodismen

  • Växte fram i Storbritannien i början av 1700-talet kring bröderna John och Charles Wesley, som båda var präster i den anglikanska kyrkan, och deras personliga andaktsliv.
  • Spred sig snabbt bland ”vanligt folk” genom sitt fokus på individens relation med Gud, på allas jämlikhet inför Gud – och därmed även i samhället – samt ett medvetet socialt och evangeliserande arbete bland de fattiga och utstötta. I Storbritannien hade man till exempel stort genomslag i den framväxande arbetarklassen, och i USA bland landets slavar och därmed i förlängningen hela den svarta befolkningen.
  • Spred sig snabbt över världen genom en intensiv missionsverksamhet, och räknar nu 80 miljoner anhängare i 135 länder, med tillväxt i Afrika och Asien men med nedåtgående trend i Europa och Nordamerika.
  • Ordet ”metodist” var ursprungligen ett nedsättande uttryck för bröderna Wesleys metodiska trosutövning, men dessa anammade snabbt uttrycket som en hedersbenämning.
  • År 2008 gick Metodistkyrkan i Sverige, Svenska Missionsförbundet, och Svenska baptistsamfundet samman i Equmeniakyrkan, varvid metodismen upphörde som fristående rörelse i Sverige.

---

Fler artiklar för dig