Nyheter

Svensk-israeliska familjen strandad i Israel: ”Barnen grät”

Flygbolagen ställer in flyg som följd av säkerhetssituationen i Tel Aviv

I flera månader hade Sara Fintling Morag planerat att åka från Israel hem till den svenska sommaren med sin familj. Men efter den senaste veckans upptrappning i konflikten mellan Israel och Iran har flera flygbolag ställt in alla resor.
– Nu är det Gud som gäller, säger hon till Dagen.

Bland annat det nederländska flygbolaget KLM har ställt in samtliga flyg till den israeliska staden Tel Aviv med anledning av ”säkerhetssituationen i regionen”, och anslöt sig därmed till en växande lista av flygbolag som fattat samma beslut. Sara Fintling Morag, 47, bokade flyget hem från Israel till Sverige för flera månader sedan. Planen var att resa på fredagen för att hälsa på sina föräldrar tillsammans med familjen och fly den extrema hettan som så ofta griper tag om Israel i augusti. Men på grund av de rådande oroligheterna i landet blev nästan alla flyg inställda. De som fortfarande går är fullbokade och väldigt dyra.

– Hela situationen är ju sorglig. Barnen grät på morgonen det blev inställt, berättar hon.

Sedan 2003 har Sara Fintling Morag varit bosatt i Tel Aviv med sin man. Båda två arbetar som musiker, dock har Sara Fintling Morag gått över från sin tjänst i orkestern till kyrkoarbetare i Immanuel Church, en luthersk kyrka belägen i Jaffa.

– Andra i kyrkan var i samma sits, vår organist skulle åkt till Finland för att ha flera konserter där, så de fick ju ställa in allting. Det var nog extra jobbigt för henne. Men det är klart, jag var också väldigt inställd på att åka hem till underbara Sverige på sommaren, säger en klart besviken Sara Fintling Morag.

Sara Fintling Morag.

Kallelse att stanna

I Immanuel Church arbetar Sara Fintling Morag framför allt med socialt arbete, som att hålla kontakten med församlingsmedlemmar och vara med på kyrkans språkkafé för invandrare. En viktig aspekt av engagemanget är enligt henne att hjälpa de människor som blir psykiskt sårbara av oron. Sedan konflikten bröt ut har kyrkan aldrig varit så full – när det politiska läget känns svajigt han man bara Gud kvar att lita på, berättar hon. Därför betyder gemenskapen i församlingen allt. När Dagen pratar med henne är det bara några timmar sedan hon sist var där.

– Det har aldrig varit så här starkt med lovsång, det kändes som att vi behövde stötta varandra. Nu är det Gud som gäller liksom. Det var en stark upplevelse att så många kom, folk som inte varit där på länge dök upp.

Enligt Sara Flintling Morag har kyrkan betytt allt i en krisande tid, även om Tel Aviv inte varit lika drabbat som övriga Israel. Hon vittnar om en ny inställning till tron och livet efter att konflikterna blivit värre. Trots att syskon och vänner börjat propsa på att hon måste flytta hem igen känner hon tvärtom att det är viktigare än någonsin att bo kvar i Israel, även om hon längtar till sitt hemland.

– Det är ju omskakande på ett globalt och personligt plan. Jag har väl känt en annan kallelse och börjat jobba i kyrkan mer för att jag har funnit min plats här, att vara kvar och stötta människor, inte bara fly. Det är ett uppvaknande i att tiden är kort. Därför måste jag bara använda tiden väl, förklarar hon.

Ber för fortsatt lugn

Tel Aviv är relativt förskonat jämfört med övriga Israel, och man har enligt Sara Fintling Morag varit ”bortskämda” med att tidigare fritt ha kunnat åka hem till Sverige. Dessutom går rykten att en hämndattack från Iran efter Hamasledaren Ismail Haniyas död ska ske under den judiska högtiden tisha beav, som infaller den 12 till 13 augusti.

– Vi får bara hoppas att det fortsätter vara lugnt, då är det välsignat nog. Jag vill inte klaga för det hade kunnat vara så mycket värre. Absolut, att fly från politiska spänningar, oro och krig ett tag hade varit skönt. Men om vi kan ha det någorlunda lugnt så som vi haft det så tackar jag Gud för det, säger Sara Fintling Morag.

---

Fakta: Den dödliga attacken mot Ismail Haniyas död

  • På onsdagen dödades Hamasledaren i samband med ett besök i Irans huvudstad Teheran.
  • Flera länder, bland andra Ryssland och Turkiet, fördömer attacken och beskyller Israel, som varken bekräftat eller dementerat sin inblandning.
  • Händelsen har beskrivits som ett enormt misslyckande från Irans sida och man letar nu syndabockar i de egna leden.
  • Under fredagen rapporterade Sky News Arabia att Iran planerar en hämndattack mot Israel under den judiska högtiden tisha beav, som infaller den 12 till 13 augusti, enligt västerländska underrättelsekällor.

---

Fler artiklar för dig