Nyheter

Präst vill stoppa ö från att bli ”islamisk stat”

Den nordisk-katolske prästen har samlat in en miljon kronor för att hindra en islamisk schejk från att köpa ön

I England har en nordisk-katolsk präst startat en insamling för att köpa Tors ö i Skottland, efter att en kontroversiell islamsk shejk haft ön i sikte med syfte att grunda en islamisk stat styrd av sharialagar.

Den gammelkatolske prästen tillika före detta kandidaten i både det konservativa partiet och Brexit i Storbritannien, Calvin Robinson, vill köpa obebodda Tors ö i Skottland, vilket han meddelar i en nätinsamling för ändamålet. ”Det här är vår chans att återta marken för kristenheten”, skriver han, och fortsätter med uppmaningen: ”Låt oss sätta tillbaka Kelterkorset på dess rättmätiga plats.”

Anklagas för hatpredikan

Insamlingen uppstod inte i ett vakuum, utan är en reaktion mot att den kontroversielle shejken Yasser al-Habib bad om donationer för att finansiera ö-köpet, i syfte att förvandla den till en ”islamisk stat”. Där vill han att ön ska styras med sharialagar i väntan på Mahdi, shiamuslimernas motsvarighet till Messias.

– Om ni vill leva som fria under imamens fana i ett särskilt hemland där ni känner att allt påminner om den inväntade Mahdi, där allt är det shiamuslimska hemlandet, då ska ni stödja det här projektet, säger han i en video.

Schejken Yasser al-Habib.

Den 45-årige Yasser al-Habib fick asyl i Storbritannien för 20 år sedan och har anklagats för att vara en hatpredikant som hetsar fram sekteristiskt hat mellan shiiter och sunniter. Han ordnar även träningsläger i militär stil för sin arméliknande trupp och på sin egen TV-kanal sänder han program där bland annat Hamas attack mot Israel den 7 oktober har firats.

Ännu ingen köpare

Den nuvarande ägaren har dock nekat shejken att köpa Tors ö, och på den hemsida som avser försäljningen står att ”visningar är pågående för köpare vilka, liksom den nuvarande ägaren, är tagna av öns sceniska skönhet, natur och seglingsmöjligheter”.

---

Fakta: Tors ö i Skottland

  • Är även kallad Torsa och ligger nordväst om Glasgow.
  • På ön finns bara ett hus, Torsa Farmhouse, som i nuläget hyrs ut och rymmer sex gäster åt gången.
  • Är till salu för första gången på 85 år, än så länge utan någon köpare.
Torsa island, eller Tors ö.

---

Fler artiklar för dig