Nyheter

Ny ledare för Caritas: ”Vuxenvärlden har misslyckats när barn växer upp i krig”

Nye generalsekreteraren ska arbeta för att biståndsorganisationen blir självständig från det katolska stiftet

Peter Brune har arbetat med försoningsprocesser inom FN, jobbat med påve Johannes Paulus II och varit ledare för organisationen War Child, som verkar för att hjälpa barn i krig. Nu har han utsetts till generalsekreterare för Caritas Sverige, Katolska kyrkans biståndsorganisation.

När Dagen ringer Peter Brune vandrar han längs den franska kusten, nära pilgrimsleden som sträcker sig till Santiago de Compostela, och förbereder sig för den nya tjänsten.

– Jag tycker det är en jättespännande organisation som är en del av en kyrka som växer, så det gäller att ta vara på det och se till att engagemanget väcks på rätt sätt, säger han.

Peter Brune jobbade senast på Caritas Sverige i slutet på 1980-talet och har följt verksamheten sedan dess. I oktober tillträder han sin nya tjänst som verksamhetens generalsekreterare. Sedan han sist arbetade med Caritas har han sett en utveckling i organisationens arbete, bland annat det humanitära arbetet har förändrats till det bättre, menar han. En annan sak som inte fanns för 40 år sedan är Caritas ungdom, nätverket för unga som vill engagera sig i det sociala arbetet, liksom Katolska kyrkans tillväxt och därtill ökade mångkultur.

– Jag kommer själv från en liten församling i Hässleholm med väldigt många olika nationaliteter och det präglar hela Katolska kyrkan i Sverige, berättar han.

”Oroväckande omvärldsläge”

Caritas är Katolska kyrkans organisation för bistånd, humanitär hjälp och internationell utveckling. Det är en av världens största biståndsorganisationer vars namn kommer från latinets caritas: kärlek till människan. Peter Brune har länge engagerat sig i frågor som behandlar barnens situation i en värld som mer och mer präglas av krig. I en rapport har Stockholms internationella fredsforskningsinstitut konstaterat att mänskligheten aldrig producerat så mycket vapen som nu, och enligt Rädda barnen växer närmare 250 miljoner barn i dag upp i väpnade konflikter, vilket är en ökning på 100 miljoner individer under bara de senaste fem åren.

– Det är ju ett väldigt oroväckande omvärldsläge. Det är ett misslyckande för vuxenvärlden om man tillåter barn att växa upp i krig. Jesu perspektiv tycks saknas ibland: att låta barnen komma till sig, att låta sätta dem i centrum. Vi lever inte upp till våra skyldigheter i en krisande värld, säger Peter Brune.

Vill arbeta med ekumenik

Peter Brune har genom åren arbetat mycket med ekumeniska frågor, bland annat i Kristna fredsrörelsen och Svenska missionsrådet. Även hos den katolske biskopen och kardinalen Anders Arborelius finns ett starkt ekumeniskt engagemang. Caritas Sverige är i dag en del av Katolska kyrkan i Sverige men kommer under de närmaste åren att genomgå förändringar till att bli en mer självständig organisation och förnya samarbetet med det lokala arbetet på församlingsnivå.

– Om jag kan bidra med katolskt engagemang i olika rörelser så vill jag göra det. Jag ser att kardinalen vill att Caritas ska bli en självständig organisation från det katolska stiftet, så det är väl ett uppdrag jag kommer att ha, att främja den utvecklingen, säger Peter Brune.

– Det finns ett stort engagemang att främja perspektivet av ett öppet samhälle där människor behandlas lika oavsett bakgrund. Om Caritas kan bidra till en sådan samhällsutveckling, som inte går ut på att skuldbelägga och ”vi-mot-de”, har vi en enorm möjlighet att göra det tack vare vårt mångkulturella samfund. Det är ett viktigt perspektiv tror jag.

---

Fakta: Caritas Sverige

  • Är Katolska kyrkans organisation för bistånd, humanitär hjälp och internationell utveckling, som tillhör Katolska kyrkan i Sverige/Stockholms katolska stift.
  • Startade sin verksamhet 1946 och är en del av Caritas Internationals.
  • Har huvudsakligen tre verksamhetsområden: att uppmuntra lokala församlingar till karitativt arbete, främja integration och insamlingar till olika biståndsprojekt utomlands.

---

Fler artiklar för dig