Nyheter

Mjölkbönder öppnar sin lada för kristen verksamhet

”Vår grannby har haft väckelsemöte på sin loge – det vill vi med” • Två bröder i Nye utanför Vetlanda köpte en lada och bestämde sig för att renovera och drömmer om att använda den till logmöten.

Bröderna Kjell och Per Sandahl i Nye såg en dag den gamla ladugårdsbyggnaden med nya ögon. Tillsammans med lokala idrottsföreningar har logen fått ett nytt liv – för att i sin tur samla in pengar till andras.
– Med vårt företag vill vi hjälpa till och bidra till att samhället ska leva lokalt och även globalt för utsatta barn, fattigdom och annat elände, säger Kjell Sandahl.

I Nye utanför Vetlanda bor bröderna och mjölkbönderna Kjell och Per Sandahl som tillsammans driver företaget Vasen Ost AB. För drygt tio år sedan beslutade de sig för att köpa en gammal ladugårdsbyggnad som låg angränsande till deras tomt.

– När vi köpte den var den inte ändamålsenlig, så vi fick renovera den, säger Kjell Sandahl.

En av de saker som fick bytas ut var golvet. De stod för materialet medan lokala idrottsföreningar bytte golvet. Kjell Sandahl berättar att efter det blev det större möjlighet att hyra ut lokalen för fester och liknande tillställningar.

I logen kan det vara allt från bröllopsfester till församlingsmöten.

Vad har ni för dröm eller vision med ladan?

– Vi drömmer om att få ha väckelsemöten i den. I vår grannförsamling har de haft logemöten i 30, 40 år. Det vill vi med, säger Kjell Sandahl.

Han förklarar att tidigare anordnade man tältmöten för att sprida evangelium. I dag, menar han, är det en annan tid.

– Folk har inte ork att resa tält och hålla på och dona så förskräckligt. Så en loge passar bättre, säger Kjell Sandahl.

Tillsammans med de olika idrottsföreningarna i bygden anordnas det insamlingsaktioner. Därför fungerar ladan under våren som en lagerlokal till möbler och liknande, som sedan auktionernas ut. Ofta sker detta tidigt i juli. Under augusti disponeras ladan ut till olika bröllopsfester och liknande.

Kjell Sandahl tycker det är viktigt att bidra med det man kan.

För några år sedan hörde musikern Mikael Järlestrand av sig till Kjell Sandahl.

– Han undrade om det fanns möjlighet att vara på vår loge för att göra en välgörenhetskonsert. Jag tänkte att det kanske var för litet och trångt, men Mikael blev helt förtjust i ladan, berättar Kjell Sandahl.

Efter tre år sker det igen. Mikael Järlestrand gör tillsammans med Barnmissionen och Kanal 10 en välgörenhetskonsert med titeln ”Musik för Mission”. Under helgen fylls ladan som fått namnet ”Nykyrke Loge” med kristen sång och musik. Många olika artister kommer bidra till två dagars program. Tillsammans med sin hemförsamling Missionskyrkan och sitt eget företag bidrar bröderna Sandahl till helgen.

---

Fakta: Bröderna Sandahls ladugård

  • För drygt tio år sedan köpte bröderna Sandahl en oanvänd ladugård. Den abonneras i dag ut till olika event och samlingar.
  • Varje vår används ladan i regel som lager för möbler och liknande som ska auktioneras ut. Det är en av de lokala idrottsföreningarna som tidigt i juli håller i en insamlingsaktion.
  • Drömmen för ladan är att den ska kunna användas för väckelsemöten, i stället för de tält som tidigare använts vid tältmöten.

---

Fler artiklar för dig