På tisdag bjuder S:t Petri kyrka i Malmö officiellt in till utställningen ”Fotboll och religion”. I utställningen får fotbollsspelare från hela världen, med olika religiösa åskådningar, berätta om vad fotbollen och tron betytt i deras liv.
– Fotbollen ger en möjlighet att bryta de gränser som vi människor har satt upp inom världens största idrott, säger Gunnar Pelinka, präst i S:t Petri.
Utställningen har tagits fram av Leif Stenberg, professor i Mellanösternstudier, vid Aga Khan University Institute for the Study of Muslim Civlisations. Den visades första gången i London under hösten 2022 och har nu kommit till Malmö för att ställas ut i S:t Petri kyrka.
Gunnar Pelinka är präst och har varit drivande i att få utställningen till Sveriges tredje största stad. Enligt honom innebär fotbollen förbisedd potential för kyrkan att göra en insats i socialt arbete.
– Att vara fotbollsspelare kan vara väldigt tufft, man behöver ständigt prestera, och de som har en tro kan då vila i att Gud har gett dem talangen och hjälper dem med det som ibland känns övermäktigt. Det kan vara en bra ledstjärna för alla som jobbar hårt – inom sjukvården, näringslivet, polisen, vad som helst. Det är en viktig mission att berätta att detta är en möjlighet, säger han.
Olika religioner representeras
I utställningen är 18 fotbollsspelare från hela världen representerade genom sina berättelser om tron varvat med fotbollen på 18 målade fotbollskort. Bland annat medverkar två systrar som öppnat upp sporten för flickor och kvinnor i Pakistan och i förlängningen arbetat för rättigheter i länder där de inte varit självklara. Spelarna är från olika religiösa bakgrunder, som både kristendom och islam, vilket är någonting som Gunnar Pelinka välkomnar.
– Religionsöverskridande dialog är det enda sättet att ha fred i världen. Utan religion i fredsfrågan kommer vi aldrig vidare. Vårt liv bygger på tro och tillit, det är en viktig del av allt oavsett om du kallar dig troende eller inte. Och fotbollen som är så stor möjliggör den dialogen, berättar han.
Gunnar Pelinka poängterar att det finns baksidor med fotbollen, vars läktarkultur emellanåt bidrar till hat och våld. Men det gör det desto viktigare för kyrkan att vara delaktiga i idrotten, menar han, som Svenska kyrkan i Norrköpings initiativ Kyrka & Idrott.
– Om man ser fotbollen i sig som rent sociologisk är det som ett slagfält mellan två parter som krigar. Det ska ju såklart ske under fredliga omständigheter, men kan fortfarande väcka ont blod. Där tror jag att alla religiösa samfund hade kunnat vara med och hjälpa till.
Fotboll och religion visas i S:t Petri kyrkan från den 6 augusti till den 30 september.