Nyheter

Stor ekumenisk Israelresa hotad

Oklart hur det blir även med andra pilgrimsresor

Så sent som för bara två veckor sedan slogs det på stora trumman på Livets ords Europakonferens för en stor ekumenisk pilgrimsresa till Israel till våren. Därefter skärptes läget markant i landet och nu är det osäkert hur det blir. En annan arrangör av liknande resor räknar redan med att få ställa in sin resa i höst.

Flera hundra människor väntades följa med på ”Tillsammans för Israel”, den pilgrimsresa i maj som just nu planeras av Livets ord i Uppsala, Citykyrkan i Stockholm, Korskyrkan i Gävle, Tillsammans för Sverige, samt Duveskogs reseservice i samarbete med en rad andra kyrkor – och som bland annat Livets ord gjorde reklam för på sin Europakonferens i slutet av juli. Hur det blir med den resan nu, efter att Israel dödat högt uppsatta Hamas- och Hizbollahledare, varpå Hamas, Hizbollah och Iran har svurit att hämnas, och svenska Utrikesdepartementet (UD) därför avrått från resor till Israel, återstår att se.

– Ja, det blir väldigt svårt att svara på i nuläget, säger Christian Åkerhielm, pastor och missionsdirektor på Livets ord i Uppsala, och en av dem som tänkt leda resan.

Christian Åkerhielm: pastor och missionsdirektör Livets Ord, Uppsala.

”Inte första gången det är oroligt”

– Vi avvaktar till att börja med UD:s reseavrådan, det är ju den vi håller oss till. Vi har ju inte börjat tala om att vi ska ställa in något, utan snarare bevaka läget. Men det är nästan ett år kvar till resan, det hinner hända mycket innan dess, säger Christian Åkerhielm, som lett resor till Israel ett tiotal gånger tidigare – och vars församling ordnat sådana ett par tre gånger om året sedan 80-talet.

– Det är inte första gången vi har stått inför oroliga tider när vi har arrangerat resor. Det har hänt att vi har fått ställa in. Men krigen brukar inte vara så långvariga, även om det här har hållit på ganska länge som vi ser nu, säger han, och påminner om att det kan hända saker på vilken turistresa som helst – till exempel tsunamikatastrofen 2004, där många svenska turister omkom.

Resa i november ställs förmodligen in

Liknande tongångar kommer från Tranås Resebyrå, som i många år arrangerat pilgrimsresor till Israel och andra platser under varumärkena Exodus Resor, King Tours, samt Klosterresor. Där skulle nästa resa ha anordnats i november.

– Den i november, den tror jag inte blir av, säger resesäljaren Matilda Eklund.

– Vi tar inte några bokningar nu utan intresseanmälningar. Vi tar inte heller ut några anmälningsavgifter för den här resan, fortsätter hon.

Samtidigt finns det många som bara går och väntar på att det ska bli lugnare i Israel, och som då kommer att vilja passa på att åka dit eftersom man aldrig vet när det blir tillfälle nästa gång, berättar Matilda Eklund.

– Så är ändå känslan ja. Vi har ju också haft pandemin, så det är många år som det inte rullat på med Israelresor som vanligt. Så det finns ett uppdämt behov.

Fler artiklar för dig