Nyheter

Luthersk ledare om stämningen i Venezuela: ”Smärta, ilska och maktlöshet”

Grusat hopp om demokrati efter att Nicolás Maduro utropat sig som segrare i presidentvalet

Nästan alla medlemmar i Venezuelas evangelisk-lutherska kyrka med rötter i Europa har lämnat landet de senaste åren. Fler lär nu följa deras exempel, tror samfundets ledare Gerardo Hands.
– Rättvisan har kidnappats i Venezuela. Vårt enda hopp nu står till omvärlden.

Protesterna exploderade i Venezuela när landets sittande president, Nicolás Maduro, utropade sig som segrare efter söndagens val. Enligt oppositionen visar protokoll från över 80 procent av vallokalerna att motkandidaten Edmundo González Urrutia vann valet med en betydande majoritet.

– Du frågar hur stämningen är i vår kyrka. Jag kan säga att det man känner i hela landet i dag är smärta, indignation, ilska och maktlöshet, säger ledaren för Evangelisk-lutherska kyrkan i Venezuela, Gerardo Hands, till Dagen.

– Vi har fått känna på, igen, att vi lever i en diktatur som inte vill släppa makten. Domstolarna och militären skyddar en liten grupp som gör allt för att säkra sina ekonomiska intressen.

Gerardo Hands, Evangeliska lutherska kyrkan i Venezuela.

Gerardo Hands leder en liten kyrka i ett land som rankas som ett av världens mest korrupta och odemokratiska. Under de senaste 25 åren har samfundet decimerats ännu mer, och består i dag på pappret av cirka 2 500 medlemmar.

– Nästan alla våra medlemmar med europeiskt ursprung har gett sig av, till länder som Tyskland, Ungern, Lettland. Andra har tagit sig till Argentina eller Chile, där de blivit väl mottagna tack vare sin goda utbildning, säger Gerardo Hands.

Han har själv brittiskt påbrå, och en dotter bor numera i Finland, vars evangelisk-lutherska kyrka är den venezolanska systerkyrkans främsta stöttepelare i Europa.

Tagit emot hotelser

Gerardo Hands har inte alltid talat så öppet om regimen som han gör nu.

– Vi, rättare sagt jag, har tidigare fått ta emot hotelser, vilket gjorde att jag sänkte mitt tonläge. I stället har jag fokuserat på den kyrkliga tjänsten, på att hjälpa människor, och har försökt att vara, om inte helt tyst så i alla fall vaksam, säger han.

– Inte göra offentliga uttalanden som på något sätt kan tolkas som kritiska mot regeringen, utan att hålla en balanserande ton. Det är ju också något som stämmer med vår kyrkas kallelse till fred och försoning för hela landet.

Droppen som fick hans bägare att rinna över, säger Gerardo Hands, var kontrasten mellan den grundliga valprocessen och Nicolás Maduros påstående om att han vunnit valet.

De dokument som valmyndigheterna lade upp på internet inom 48 timmar efter valet visade till exempel att 391 personer hade röstat på oppositionens kandidat i den vallokal där Gerardo Hands avlade sin röst, medan Nicolás Maduro fick 57 röster.

– Man kunde visa att totalt 7,2 miljoner personer röstade fram en ny president, mot 2 miljoner som röstade för Maduro. Därför upplever människor just nu en stor sorg. Man har trampat på deras rättigheter, och tar till våld för att dölja bevisen.

Försökt locka evangelikala

Att Nicolás Maduro på olika sätt försökt locka landets evangeliskt kristna, vilket bland annat tidskriften Foreign Policy skrivit om, ger Gerardo Hands inte mycket för.

– Maduro framställer sig som evangelikal, som katolik, som hedning, som efterföljare av Santería, som animist. Han går in i den roll som passar för stunden och säger många motstridiga saker. Men tragiskt nog är våldet hans sanna ansikte, säger Gerardo Hands.

Efter en lång rad val som präglats av oegentligheter fanns ändå ett visst hopp inför detta. Oppositionens första kandidat, María Corina Machado, blev snabbt populär som en enande gestalt. Men i januari förbjöds hon att ställa upp i valet, och nu har hon gått under jorden av rädsla för att gripas av regimen.

– Det fanns ett hopp om något annat, även om vi visste att diktaturen skulle protestera mot ett valresultat som gick den emot. Personligen trodde jag heller inte att den skulle gå så långt som den gjort med sina uppenbara lögner, säger Gerardo Hands.

Hoppas på omvärlden

Det enda som han tror kan leda till en förändring i dagsläget, är massiva påtryckningar från utlandet.

– Omvärlden har all fakta och vi vill inte tro att man kommer att två sina händer och låtsas som ingenting, säger han.

USA:s utrikesminister Antony Blinken har förklarat att det finns bevis för att Nicolás Maduro förlorade, och Brasilien, Colombia och Mexiko har uppmanat regimen att släppa detaljerad röstdata.

– Som herde och medborgare uppmanar jag till fred och måttfullhet, att människor behåller lugnet och inte låter sig provoceras, säger Gerardo Hands.

– Men vi kräver samtidigt att man respekterar lagarna och rättsstatens regler. Det blir ingen fred utan rättvisa. Och rättvisan är kidnappad i Venezuela.

Finns det något du vill säga till Dagens läsare?

– Att de förhåller sig kritiskt till det som sägs från regimens sida. Dessutom vill jag tacka Sveriges regering för dess roll i fredsförhandlingarna med gerillan i Colombia, som är ett mycket viktigt land för Venezuela.

---

Fakta: Venezuela

  • Ligger vid Sydamerikas nordligaste kust och är ungefär dubbelt så stort som Sverige.
  • Har drygt 28 miljoner invånare.
  • FN beräknar att närmare 8 miljoner venezuelaner har flytt sitt hemland sedan 2015. Det innebär ungefär var fjärde invånare. Flertalet har begett sig till grannlandet Colombia.
  • Den “bolivarianska” vänsterrörelsen som Hugo Chávez grundade tog makten i Venezuela vid valet år 1999. Hugo Chávez förblev president fram till sin död år 2013, då Nicolás Maduro valdes till hans efterträdare.
  • Sedan dess har landets skakats av flera allvarliga protester mot regimen, som fortsatt att säkra makten genom bland annat Högsta domstolen. Presidentvalet 2018 bojkottades av större delen av oppositionen.
  • Venezuela klassas som en av de mest auktoritära och icke-fria staterna i världen, och regimen har belagts med sanktioner av både EU och USA.
  • Enligt en FN-rapport 2022 gör sig landets underrättelsetjänster skyldiga till brott mot mänskligheten i förtrycket av oliktänkande, genom bland annat tortyr och sexuellt våld.

---

Fler artiklar för dig