Nyheter

Emma Audas blir Ekumeniska kommunitetens nya vice föreståndare

”Kommuniteten är en central del av mitt liv”, säger den nyvalde vice föreståndaren

Förra helgen ägde det årliga mötet för Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby rum. Bland återseenden, konst och föredrag lämnades rollen som vicepreses, vice föreståndare, över till prästen och Dagenskribenten Emma Audas.
– Planen är att fortsätta på samma spår med bönen i centrum, säger hon.

Den tidigare vice föreståndaren Liselotte J Andersson lämnar nu över stafettpinnen till Emma Audas, som är präst i Linköpings stift. Hon är även en av tidningen Dagens återkommande skribenter, nu senast aktuell med en text om vänskap.

Under det årliga generalkapitlet för kommuniteten och bönenätverket med navet i Bjärka-Säby bekräftades valet: att Emma Audas ska axla rollen vid sidan om föreståndaren Jonas Eveborn. Omställningen är dock inte så stor för Emma Audas, då hon i många år varit engagerad i kommuniteten.

– Det känns väldigt odramatiskt. Kommuniteten har sedan länge haft mitt hjärta. Men det är väldigt fint att så många uttryckt glädje och uppmuntran, berättar hon.

Ett bönenätverk med ekumenisk ambition

Ekumeniska kommuniteten beskrivs av Emma Audas som ett bönenätverk med en kallelse att vara ett tecken på kristen enhet. Målet med den ekumeniska kommuniteten är att genom bön och fördjupning hitta gemensamma rötter mellan de olika kyrkor som medlemmarna tillhör och på så vis komma närmare varandra i gemenskapen. Kommuniteten har medlemmar från hela Norden som bland annat ses på det årliga möte som senast ägde rum förra veckan. Den största skillnaden för Emma Audas är hennes nya plats i kommunitetsrådet. Annars har hon i flera år varit mycket engagerad i kommunitetens liv och arrangemang.

– Kommuniteten har varit en central del av mitt liv. Jag ser verkligen den här gemenskapen som väldigt viktig för mig, säger hon.

Generationsskifte

Det är den tidigare vice preses Liselotte J Andersson som ersätts, vilket innebär en sorts generationsskifte. Men några större förändringar kommer inte ske enligt Emma Audas.

– Bara Liselotte kan vara Liselotte. Men jag litar på att min kärlek till kommuniteten och människorna ska bära och leda mig rätt i uppdraget och att det ska landa väl. Vi fortsätter på samma spår med bönen och enheten i centrum. Det är planen, säger hon.

---

Fakta: Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby

  • Ett bönenätverk vars kallelse är att genom bön utforska och synliggöra den kristna enheten.
  • Är en ideell förening med ett råd och en styrelse, samt en lekmannakommunitet, vilket innebär att medlemmarna inte bor ihop till skillnad från andra kommuniteter med religiösa boenden som kloster.
  • Föreståndaren är pastorn Jonas Eveborn och vice preses är numera Emma Audas.

---

Fler artiklar för dig