Nyheter

Rekordår för pilgrimer till Santiago de Compostela

Svenska pilgrimsvandraren Ulrica Stigberg: ”Längtar efter att få umgås med mig själv och med Gud”

Antalet pilgrimer som vandrar till Santiago de Compostela i Spanien har slagit rekord. En anledning till detta kan vara att vallfärderna har återupptagits efter uppehåll orsakat av coronapandemin. Prästen Ulrica Stigberg, som för tredje gången ska göra vallfärden, ser att fler och fler söker förankring i det inre livet.
– Man behöver ta tid och mod att våga lyssna inåt, säger hon.

Sedan 700-talet har man vallfärdat till katedralen i Santiago de Compostela, där aposteln Jakobs grav sägs ligga. Vallfärdens höjdpunkt är den 25 juli då den helige Jakobs minnesdag firas. I år har ärkestiftet i Wien fram till mitten av juli utfärdat 1 800 pilgrimspass för årets pilgrimsvandring till apostelns grav, vilket Signum var först att rapportera om. Förra året utfärdades 2 400 pass – men då för hela året. Därför räknar man med att årets antal snart kommer överstiga detta, enligt Leo Führer, ärkestiftet Wiens pilgrimsansvarige, i en artikel i Der Sonntag.

Övning i tillit

Ulrica Stigberg, präst i Fryshuskyrkan i Stockholm, har vid två tidigare tillfällen gått delar av pilgrimsleden mot Santiago de Compostela. Men denna gång ska hon färdas tillsammans med sin 19-årige son André, som fått vandringen i studentpresent. Den sista augusti bär det av för att gå Camino Francés, eller Den franska vägen som den också kallas, som är en av de mest populära rutterna på sina 80 mil. För Ulrica Stigberg är det viktigt att den långa vandringen inte blir något som ska klaras av eller bedömas.

– Man vet inte om man snubblar och vrickar foten. Man vet inte vad det är för väder, eller om kroppen kommer säga ifrån. Det är en övning i tillit, att ta dagen som den kommer, säger hon.

Prästen Ulrica Stigberg på sin andra tur mot Santiago de Compostela med sin mamma.

Öppnar upp för budskap

På sina vandringar brukar Ulrica Stigberg ta med sig ett tjockt anteckningsblock – något osmidigt när packningen måste hållas lätt, men ändå viktigt, för att kunna skriva om den inre processen under färden. Hon berättar om sin förra vandring till Santiago de Compostela, då hon stötte på en skylt med uppmaningen: Ta med dig en sten som representerar dina bördor i livet just nu.

– Det blir speciellt när man går med den otympliga stenen i handen och börjar fundera på allvar – vilka bördor har jag? Vilka bördor vill jag lämna ifrån mig? Vad är jag inte beredd att lämna ifrån mig, vad håller jag krampaktigt fast vid?

– När man ser en sådan skylt under en vandring blir upplevelsen starkare, för då har man tid för de inre reflektionerna. Det kan vara väldigt jobbiga saker att tänka på, men det är viktigt. När jag är på en vandringsresa är jag mer öppen för den typen av tilltal, då är jag inte mentalt på väg någon annanstans, berättar hon.

”Gud talar till oss i längtan”

Ulrica Stigberg uppmanar alla att ge sig tid att fundera över vad de längtar efter.

– Jag tror att Gud talar till oss på ett speciellt sätt i vår längtan. Jag längtar efter att få umgås med vår 19-åring, mig själv och med Gud. Jag bär alltid med mig en dikt av Anders Carlberg, grundaren av Fryshuset: ”Jag sa till Gud: ’Tala till mig – rummet är öppnat.’ Och Gud svarade: ’Jag talar hela tiden. Frågan är om du lyssnar.’” Och nu har jag möjlighet att lyssna.

Ulrica Stigberg vandrar i Norge.

---

Fakta: Pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela

  • Vallfärden har flera sträckningar, där Den franska vägen, eller Camino Francés, är en av de mest populära. Den startar i Saint-Jean-Pied-de-Port vid franska gränsen.
  • Alla sträckningar sammanstrålar vid Jesu lärjunge, aposteln Jakobs, relikskrin i katedralen i Santiago de Compostela.
  • Pilgrimer har gjort vandringen i mer än tusen år. Bland annat heliga Birgitta färdades dit med sin make Ulf Gudmarsson.
Katedralen i Santiago de Compostela i Spanien, där aposteln Jakobs relikskrin sägs ligga.

---

Fler artiklar för dig