Nyheter

Efter abortförbuden: Allt fler amerikanska kvinnor försöker abortera själva

Var femte drabbas av komplikationer som kräver vård • Andelen vårdsökande minskar av rädsla för åtal

Efter att den allmänna rätten till abort upphävdes i USA, och nästan hälften av delstaterna infört olika förbud mot eller starka begränsningar av abort, har andelen kvinnor som försöker göra abort på egen hand stigit kraftigt. Oftast går det dock inte särskilt bra för dem, visar ny forskning.

Ett av de starkaste argumenten mot abortförbud världen över har i alla tider varit att det skulle leda till att gravida kvinnor i stället tar saken i egna händer, antingen genom att anlita någon mer eller mindre ljusskygg verksamhet, eller genom att försöka avbryta graviditeten helt på egen hand – båda med risker både för kvinnan och för fostret. När nästan halva USA nu på olika sätt förbjudit eller kraftigt begränsat de lagliga möjligheterna till abort, visar ny forskning att det är just det som har skett.

37-procentig ökning

I en studie som genomförts av forskare vid University of California i San Francisco bland knappt 7 000 kvinnor i fertil ålder, visar det sig att 3,3 procent av alla dessa försökt sig på att avbryta en graviditet på egen hand. Det är en drygt 37-procentig ökning från motsvarande siffra före de många abortförbuden, och forskarna menar att det förmodligen dessutom finns ett stort mörkertal – inte minst eftersom egenaborter kriminaliserats på många håll.

Ökningen är mest påtaglig bland olika etniska minoriteter och utsatta grupper, däribland många som har dålig tillgång till exempelvis preventivmedel. Det är främst unga kvinnor som försöker avsluta graviditeter på egen hand: både före och efter abortförbuden var medelåldern lite drygt 20 år för dem som försökt detta för första gången, och omkring en fjärdedel säger att de gjort det innan de fyllt 20.

Ineffektiva metoder leder till komplikationer

Men de metoder som kvinnorna använder är högst ineffektiva, visar rapporten, som publicerats i den medicinska vetenskapliga tidskriften Jama. Nästan en tredjedel försökte till exempel använda olika örter, medan omkring en femtedel försökte med hjälp av alkohol eller andra droger – och en femtedel försökte få graviditeten att ta slut genom att helt enkelt slå sig själva i magen. Hälften försökte dessutom med mer än en metod.

Var femte bland dem som försökt avbryta en graviditet på egen hand drabbades av komplikationer som krävde läkarvård, till exempel blödningar, men andelen bland dessa kvinnor som faktiskt sökte vård har minskat med en tredjedel. Det tolkas av forskarna som att kvinnorna helt enkelt är rädda för att bli åtalade för sina abortförsök.

Forskarna lyfter därför fram behovet av “ökad tillgång till alternativa modeller för säker och effektiv abortvård och att se till att de som söker vård efter egenaborter inte ställs inför rättsliga risker”.

---

Fakta: Aborter i USA

  • Rätten till abort slogs fast av USA:s Högsta domstol 1973, i det rättsfall som blivit känt som Roe v. Wade.
  • 2022 upphävde dock samma domstol detta beslut, vilket inneburit att 21 delstater sedan dess antingen helt förbjudit aborter eller mycket starkt begränsat möjligheterna att få sådana.
  • Enligt tidigare forskning har antalet kvinnor som rest till andra delstater, där abort är tillåtet, för att göra lagliga aborter där, ökat kraftigt. Försök har dock gjorts att förbjuda sådana resor.
  • Antalet aborter i USA har minskat stadigt sedan 90-talet, alltså långt innan Högsta domstolens beslut att riva upp Roe v. Wade, och uppskattades innan det beslutet till strax under en miljon per år. Dagsaktuella siffror är betydligt mer osäkra.

---

Fler artiklar för dig