Nyheter

Krav efter skolgranskningar: Håll det konfessionella utanför undervisningen

10 av 23 inspekterade kristna friskolor måste åtgärda brister i undervisningen • Skolchef på en av skolorna som granskades: Det fick en del elever att känna sig utpekade och ifrågasatta för att de går på en kristen skola

Oklara skiljelinjer, bristande frivillighet och bristande information till vårdnadshavare. Det är de vanligaste klagomålen som Skolinspektionen riktar mot de kristna friskolor som granskades under vårterminen, visar Dagens genomgång av en lång rad nya beslut. Ett fåtal skolor måste dessutom inskärpa för eleverna vad som är sant och inte om jordens skapelse.

Dagen har tidigare skrivit om den riktade tillsyn som under våren gjorts av Skolinspektionen på en rad av landets konfessionella skolor, och den kritik som riktats mot några av skolorna.

Granskningen sker i enlighet med ett uppdrag från regeringen att fortlöpande granska fristående skolor med konfessionell inriktning.

Brister i konfessionella inslag

Dagen har nu tagit del av besluten för 20 skolenheter. Alla utom en, som har judisk profil, är kristna.

På tio skolenheter, inklusive på judiska Hillelskolan i Stockholm, uppmanas skolorna att åtgärda brister som har med de konfessionella inslagen att göra.

Den vanligaste invändningen är att de konfessionella inslagen, såsom bön vid morgonsamlingar, inte tillräckligt tydligt avgränsats från undervisningen eller från andra inslag i utbildningen. Det är heller inte självklart att elever som inte vill delta i ett konfessionellt inslag inte alls behöver närvara vid samlingen.

Flera av skolorna informerar heller inte vårdnadshavare respektive elever om innehållet i de konfessionella inslagen och om att de är frivilliga. Flera av skolorna uppmanas att ställa in alla konfessionella inslag till dess att informationen gått ut.

Lagen om konfessionella inslag skärptes vid årsskiftet, och kräver numera att skolorna tydligare än hittills måste skilja till exempel gemensamma morgonböner från den ordinarie undervisningen, och klargöra att deltagandet är frivilligt.

Ger ovetenskapliga argument

Två skolor bannas för att de inte håller rågången mellan Bibelns berättelser om till exempel skapelsens begynnelse, och evolutionsteorins vetenskapliga förklaringar till jordens uppkomst. För grundskolan Tranmursskolan i Gävle kommun måste huvudmannen, Föreningen för Gefle kristna skola, senast den 29 november, se till ”att undervisningen i skolans val kristendom är saklig och vilar på vetenskaplig grund”, skriver Skolinspektionen.

”Det innebär att skolan ska upphöra med att framställa ovetenskapliga argument för att bibliska historier ägt rum som vetenskapliga”, tillägger myndigheten, som menar att vissa lärare ger argument för att bibliska berättelser, om Adam och Eva och syndafloden, inträffat på riktigt.

I stället för att respektera elevernas övertygelse om denna slags händelser, ska lärare ”bemöta uppfattningar hos elever, som står i strid med vetenskap, med vetenskapliga fakta”, skriver myndigheten.

Ansvarstagande. ”Flera av de relativt få religiösa friskolor som finns i Sverige hör till toppskiktet av skolor i landet.”

Liknande kritik riktas mot Friskolan Mosaik i Falu kommun.

”Rektorn uppger att i skolan undervisar de om evolutionsteorin, men att de har elever som tror på annat och då måste man ha respekt för det”, skriver Skolinspektionen, och hänvisar till att skolan vid ett tillfälle bjöd in en föreläsare som ifrågasätter evolutionsteorin.

En skola som i maj fick nedslag på sin undervisning om evolutionsteorin är Mariaskolan i Umeå, som granskades under höstterminen 2023. Skolan belades med 300 000 kronor i vite för att den bedömdes ha slirat på vad som är kristen tro och vad som är vetenskap när det gäller jordens skapelse, vilket Dagen har skrivit om. Framför allt, menar Skolinspektionen, undervisade några lärare om kreationistiska teorier om jordens skapelse, samtidigt som de presenterade evolutionsteorin som ifrågasatt.

Fyra prickfria skolor

Fyra skolor som granskades under vårterminen fick ingen anmärkning alls. Det handlar om Jönköpings musikgymnasium, Nyhemsskolan i Varbergs kommun, Betelskolan i Öckerö kommun och Gamlebyvikens friskola i Västerviks kommun. Både Gamlebyvikens friskola och Jönköpings musikgymnasium har dock valt att inte längre ha några konfessionella inslag i utbildningen.

Maria Flising är skolchef för Nyhemsskolan, som har 157 elever i skolan och 31 i förskolan.

– Det är en välskött skola som jobbat igenom de här frågorna ordentligt och dessutom fått mycket hjälp och råd genom samarbetet med Kristna friskolerådet, säger hon till Dagen.

Maria Flising, chef för Nyhemsskolan i Varberg, mitt i ombyggnationen inför skolstarten i höst.

Tillsynen på Nyhemsskolan skedde genom ett oanmält besök på skolan i april. I sitt beslut konstaterar Skolinspektionen att skolan hanterar de konfessionella inslag som kan förekomma vid morgonsamlingarna på ett korrekt sätt, och dessutom håller isär tro och vetenskap i sin undervisning om jordens tillkomst.

Men även om inspektionen föll väl ut, skapade den enligt skolchefen oro bland en del elever.

– Det finns de som kände sig utpekade och ifrågasatta för att de går på en kristen skola. En elev ville inte vara kvar under inspektionen utan gick hem, säger Maria Flising, och tillägger att rektorn talade med eleverna efteråt, och även tog upp elevernas upplevelse av inspektionen med Skolinspektionen.

S: Kontroll räcker inte

De konfessionella friskolorna är fortsatt politiskt omtvistade. I en skriftlig fråga till skolminister Lotta Edholm (L) tidigare denna sommar, undrar den socialdemokratiska riksdagsledamoten Åsa Westlund om det inte är dags för regeringen ”att ompröva sin hållning och föreslå ett förbud mot religiösa friskolor eller lägga fram de förslag om etableringsstopp som finns beredda”.

Eftersom skolorna ”drivs med ett religiöst syfte”, menar Åsa Westlund, ”kommer inte ens en gigantisk och dyr kontrollapparat att kunna garantera att elever på dessa skolor får den utbildning fri från religiös påverkan som de har rätt till”.

Skolminister Lotta Edholm konstaterar i sitt svar att det finns ”problem med extremism och islamism i vissa skolor med muslimsk profil”, och påpekar att regeringen har bett Skolinspektionen att förstärka sin tillsyn av skolor med konfessionell inriktning och andra skolor ”där myndigheten bedömer att det finns en riskbild för extremism och islamism”.

Att förbjuda skolorna är dock inte aktuellt.

”Det finns i dag inga förslag från regeringen om att införa ett förbud mot religiösa fristående skolor, men regeringen följer löpande resultaten av de insatser som regeringen gör”, skriver skolministern.

---

Fakta: Vårens granskningar av kristna friskolor

  • Under vårterminen gjorde Skolinspektionen en riktad tillsyn genom oanmälda besök vid 24 konfessionella friskoleenheter. En av skolorna har judisk profil, övriga är kristna.
  • De kristna skolor som granskades: Ansgargymnasiet, Ansgarskolorna Kyrkskolan 7-9, Ansgarskolorna Fridhemsskolan F-6, Ansgarskolorna Källskolan F-6, Ansgarskolorna Trädgårdsskolan F-6 (samtliga i Uppsala kommun), Betelskolan (Öckerö), Viktoriaskolan (Örebro), Ekebyholmsskolan (gymnasie respektive grundskola, i Norrtälje kommun), Ålidenskolan (tidigare Flens kristna skola), Friskolan Mosaik (Falun), Banérskolan (Leksand), Vasaskolan (Göteborg), Nyhemsskolan (Varberg), Gamlebyvikens friskola (Västerviks kommun), Katarinaskolan (Uppsala), Tranmursskolan (Gävle), Mariaskolan (Malmö), Nyhemsskolan (Varberg), Broskolan Ö-viks Kristna skola (Örnsköldsvik), S:ta Maria skola (Knivsta), Sankt Thomas skola (Lund), Vetlanda friskola, Jönköpings musikgymnasium.
  • Sett till hela läsåret har inspektioner gjorts vid drygt 30 av landets 56 kristna grund- och gymnasieskolor.
  • För fyra skolor finns ännu inget beslut. Det handlar om Katarinaskolan i Uppsala, Mariaskolan i Malmö, Ekebyholmsskolan i Norrtälje (grundskolan respektive gymnasium) samt Vetlanda friskola.
  • Fyra skolor fick ingen anmärkning: Jönköpings musikgymnasium, Nyhemsskolan, Betelskolan och Gamlebyvikens friskola.
Skolinspektionen kritiserar S:ta Maria skola i Knivsta samt Sankt Thomas skola i Lund.

---

Fler artiklar för dig