Nyheter

Lars Adaktusson: Hamasledaren var ansvarig för terrorattacken mot Israel

Vänskapsförbundet Sverige-Israels ordförande: ”Klart att han var med i planeringen”

Hamasledaren Ismail Haniyeh, som dödades i Iran under natten till onsdag, var ”en av hjärnorna” bakom terrorattackerna mot Israel den sjunde oktober förra året. Det säger Vänskapsförbundet Sverige-Israels ordförande, Dagenkrönikören och journalisten Lars Adaktusson, som framhåller att det var Hamas som startade den senaste tidens väpnade konflikter i Israel och Mellanöstern.

– Hur man än vänder och vrider på det så var [Ismail Haniyeh] en person med stort inflytande i terrororganisationen Hamas. Han var en av hjärnorna bakom sjunde oktober, säger Lars Adaktusson.

Det säger du säkert?

– Det är klart att han som var högste politiske ledare för Hamas med i planeringen för det mest omfattande terrordådet som skett mot Israel. Han var samtidigt en av dem som var efterlysta av den internationella brottmålsdomstolen för krigsbrott. Hans skuld går inte att komma förbi, säger Lars Adaktusson.

Ska ha följt attackerna på tv

Den sjunde oktober 2023, under den judiska högtiden Simchat Tora, bröt sig uppskattningsvis 2–3 000 beväpnade män igenom avspärrningarna runt Gaza på ett 30-tal platser och dödade cirka 1 200 personer, mestadels civila. Bland annat dödades 364 civila vid en musikfestival, och 250 personer togs som gisslan, däribland 30 barn, och fördes till hemlig plats i Gaza. Många har inte fått återvända än.

Ismail Haniyeh, Hamas högste politiske ledare, uppges ha följt händelserna den dagen via tv från sitt kontor i Doha i Qatar, innan han gick ut i ett tv-tal och hyllade attackerna. I maj i år ansökte åklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag om att få en arresteringsorder utfärdad för Ismail Haniyeh, men hans direkta inblandning i attentaten har aldrig fullt ut klarlagts.

Israels elfte september

Det är ingen överdrift att säga att den sjunde oktober är Israels elfte september. Den dagen har lämnat djupa spår i Israel, där den kallas för ”svarta lördagen” eller ”Simchat Tora-massakern”. Och, menar Lars Adaktusson, det är den man ska ha i minnet när man diskuterar det senaste årets väpnade konflikt i området.

– Hamas har startat detta i full vetskap om vad konsekvenserna skulle bil. Man har medvetet spelat med människoliv, inte minst palestinska människoliv, när man genomförde attacken. Det var startpunkten, hade inte det skett så hade det inte hänt som vi ser nu, det gäller det att ha klart för sig. Åtminstone stridshandlingarna skulle kunna upphöra i morgon om Hamas släppte gisslan, säger han.

– Sedan går det alltid att ha synpunkter om proportionaliteten när det gäller Israels rätt att försvara sig. Alla Israelvänner måste inte omfamna varje israelisk regering.

Fler artiklar för dig