Nyheter

Efter kravaller och barnamord i England: Kyrkor vädjar om lugn

Sex samfund i gemensamt uttalande • Kravaller sprider sig efter desinformation

Det brutala knivöverfallet på en grupp barn i Southport utanför Liverpool i Storbritannien, där tre små flickor dödades och flera andra skadades allvarligt, har lett till två dygn av kravaller efter att felaktiga uppgifter spridits på nätet. Nu går sex kristna samfund ut i en gemensam vädjan om lugn.

– Staden har haft tillräckligt att handskas med, med attacken, och att få det här andra fasansfulla våldet vältrat över sig är bara så sorgligt. Vi borde prata om och stödja de familjer som sörjer och hjälpa dem, säger Geoff Felton, pastor inom United Reformed Church, till Premier Christian News.

Tre flickor dödades, nio flickor och två vuxna skadades

Det var i måndags som tre flickor mellan sex och nio år höggs till döds och ytterligare nio flickor i samma ålder skadades allvarligt när en person beväpnad med jaktkniv besinningslöst började hugga ner dem under en danslektion för sommarlovslediga barn i Southport norr om Liverpool i Storbritannien. Ytterligare två vuxna skadades allvarligt när de försökte skydda barnen.

Attacken väckte landsomfattande avsky, men ursinnet kokade över i två dygn av kravaller när det spreds – felaktiga – uppgifter på nätet om att attentatet skulle vara någon form av terroristattack med islamistiska förtecken. I London greps 111 personer efter kravaller strax utanför premiärministerbostaden 10 Downing Street samt längs med regeringsgatan Whitehall på onsdagen; i Hartlepool greps åtta personer och flera poliser fick föras till sjukhus efter att polisen attackerats med glasflaskor och en polisbil stuckits i brand; och i Southport skadades bland annat en moské, en närbutik förstördes och plundrades, och över 50 poliser skadades i de våldsamma sammandrabbningarna.

Högerextrem desinformation

Påståendena var dock desinformation som spreds av den högerextrema rörelsen English Defence League, så till den grad att den brittiska regeringen nu överväger att behandla ryktesspridningen som en terroristhandling i sig. Felinformationen fick ytterligare spridning av parlamentsledamoten Nigel Farage – en slags brittisk Jimmie Åkesson – som i ett videoklipp på plattformen X ifrågasatte om knivattacken verkligen inte var ett terrordåd ändå, och om ”sanningen undanhålls från oss”, underförstått för att myndigheterna inte vill avslöja en koppling med invandringen.

Ryktena och de kravaller som blivit resultatet av dem tvingade även på torsdagen tingsrätten i Liverpool att göra undantag från lagstiftningen om att inte namnge misstänkta gärningspersoner under 18 år, och gå ut med informationen att den som gripits för dådet heter Axel Rudakubana, fyller 18 nästa vecka, och är född i Wales av föräldrar från Rwanda.

”Stå upp mot brutalitet och våld av varje slag”

Under tiden har sex olika kristna samfund gått ut med en vädjan om lugn. ”Vi vill återigen överlåta oss till att stå upp mot brutalitet och våld av varje slag och göra allt vi kan för att bygga trygga, omtänksamma och starka lokalsamhällen”, skriver elva företrädare för metodisterna, Church of England, Katolska kyrkan, baptisterna, United Reform Church samt Frälsningsarmén i ett uttalande, där man också uttrycker sin starka medkänsla över de unga liv som spillts, samt avslutar med en bön för de mördade och skadade och deras anhöriga samt för lugn.

”Vi kan inte undkomma vår ilska och förkrosselse, men väljer att söka hoppet även mitt i detta mörker. Hur fruktansvärt allt detta än är, må det sporra oss ännu mer att aldrig kapitulera inför förtvivlan, utan bygga en värld där fred, hopp och kärlek segrar”, heter det i bönen.

Flera kyrkor håller också öppet för dem som vill prata eller bara behöver en stilla plats.

Fler artiklar för dig