Utrikes

Vapenvila med Israel ”bortblåst” när Hamas ledare dödats

Även ledare för Hizbollah uppges ha dödats i israelisk räd • Carl Bildt: “Spänn fast säkerhetsbältena”

En möjlig vapenvila i Israels konflikt med Hamas är som “bortblåst” efter att Hamas högste ledare dödats under natten, och efter att en högt uppsatt ledare inom Hizbollah dödats tidigare under gårdagen. Det säger flera bedömare, som nu varnar för att konflikten kan komma att eskalera.

– Vi får spänna fast säkerhetsbältena rätt ordentligt inför vad som kommer att inträffa nu. Det här innebär ju till en början att allt tal om en vapenvila är bortblåst, säger Sveriges tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt till P1 Morgon i Sveriges radio.

Carl Bildt, tidigare statsminister och utrikesminister för Sverige.

Det var när han besökte Teheran för att vara med då den nye iranske presidenten svors in på tisdagen som Hamas högste ledare Ismail Haniyeh dödades. Både Hamas och Irans revolutionsgarde har bekräftat att han dödades vid tvåtiden på natten lokal tid av en luftburen projektil som träffade det hem för krigsveteraner där han bodde över. Både Iran och Hamas skyller attacken på Israel, men Israel hade ännu vid lunchtid på onsdagen inte officiellt tagit på sig ansvaret för händelsen.

“Gör världen lite bättre”

“Inga fler imaginära freds-/kapitulationsuppgörelser, ingen mer nåd för dessa dödliga … Haniyes död gör världen lite bättre”, skriver dock Israels kulturarvsminister Amihai Eliyahu på plattformen X.

Däremot har den israeliska militären tagit på sig ansvaret för en raketattack mot Beirut i Libanon under gårdagen, då en av Hizbollahrörelsens högste ledare, Fuad Shukr, ska ha dödats. Under onsdagen kom dock motsägelsefulla rapporter kring huruvida denne verkligen dödats.

Lovar att hämnas

Oavsett vilket är bedömarna i stort sett eniga om att allt detta kommer att innebära att konflikten trappas upp – kanske rejält. Hittills har konflikten, ehuru blodig, trots allt varit koncentrerad till Gaza och den israelisk-libanesiska gränsen. Att Hamas högste ledare dödas inne i Irans huvudstad mitt under landets presidentinstallation är mycket djupt generande för de iranska myndigheterna, som uppenbarligen inte lyckats skydda Ismail Haniyeh eller ha minsta föraning om attacken. Att dessutom anfalla en byggnad inne i ett annat lands huvudstad skulle lätt kunna tolkas som en krigshandling av myndigheterna i Libanon, och i vilket fall har både Iran, Hamas och Hizbollah lovat hämnas på Israel. Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei säger att det är “Teherans plikt” att hämnas händelsen.

Hakan Fidan, utrikesminister i Turkiet – som ju nyligen hotade att invadera Israel – kallar händelsen “skamfylld”, och säger att den visar att den israeliska regeringen inte har för avsikt att uppnå fred.

“Oacceptabelt politiskt mord”

USA arbetar redan hårt för att finna en diplomatisk lösning på krisen, och ska enligt uppgifter till Reuters ha uppmanat Israel att inte anfalla Beirut. Utrikesminister Lloyd Austin säger till Reuters att USA kommer att hjälpa Israel om landet blir anfallet, men tror inte att ett storkrig i regionen är oundvikligt. Rysslands vice utrikesminister Mikhail Bogdanov fördömde däremot attacken i skarpa ordalag.

– Detta är ett absolut oacceptabelt politiskt mord, och det kommer att leda till ytterligare upptrappning av spänningarna, säger han till nyhetsbyrån RIA Novosti.

Även Libanon, Kina, Jordanien samt den palestinska myndigheten fördömer attacken mot Hamasledaren.

FN:s särskilda koordinator Jeanine Hennis-Plasschaert säger att hon är “djupt oroad” av attacken i Beirut, eftersom den träffade en byggnad mitt inne i en tätbebyggt förort där en rad civila även ska ha skadats.

– Det finns inget sådant som en militär lösning [på konflikten], säger hon.

Fler artiklar för dig