Nyheter

Pastorer i USA ställer sig bakom Kamala Harris

Namninsamling med slogan: ”För en tid som denna”

En av de första Kamala Harris ringde när det stod klart att Joe Biden kliver av som presidentkandidat för Demokraterna var sin pastor Amos Brown, skriver The Christian Century i en artikel. Frågan Kamala Harris ställde Brown var om han och hans fru kunde tänka sig att be för henne. Brown svarade med att be utifrån Mika 6:8, att Harris skulle få göra det rätta, älska barmhärtigt och vandra i ödmjukhet på Herrens begäran.

I ett tidigare uttalade från 2022 har Harris refererat till pastor Brown som en av de få hon vänder sig till vid stora beslut, under de senaste två årtiondena. Under deras senaste telefonsamtal ska Brown ha citerat sångtexten ur Lift Every Voice and Sing, en låt som ofta refereras till som den svarta nationalsången, skriver The Christian Century.

– Det här är vad vår nation behöver. Det är vad denna vicepresident och förhoppningsvis president kommer att få upphöjas till att göra: att ta ut nationen ur mörkret, säger Amos Brown, pastor i Third Baptist Church of San Francisco, till The Christian Century.

Med mörker hänvisar han till oaktsamhet och oansvarigt beteende där människor också sprider lögner. Enligt Brown finns det överallt.

Tufft motstånd

En annan pastor som visar sitt stöd till Harris är pastor Traci D Blackom, som enligt Fox 8 Cleveland samlade 4 000 munkar inom den rysk-ortodoxa kyrkan för att uppmuntra dem till att rösta på Kamala Harris.

– Harris är bäst utrustad och den bästa kandidaten för jobbet, säger Blackom i en intervju med Fox 8 Cleveland.

Blackom fortsätter intervjun med att förklara sina tankar om varför Harris får ett stort stöd. Enligt henne handlar det om att det är ett fult och tufft motstånd att möta den tidigare presidenten Donald Trump.

Enligt Fox 8 Cleveland var det pastor Michael McBride som tillsammans med rörelsen Black Church PAC initierade samlingen där Traci D Blackom talade. Idéen till initiativet kom till McBride efter en gudstjänst. När det stod klart att Harris skulle kandidera stod han fortfarande i predikstolen. Efter att han bett välsignelsen ställde sig en äldre kvinna i kyrkbänken och sa:

– Vad gör vi nu? skriver Fox 8 Cleveland.

Nitton pastorer och biskopar har tillsammans med rörelsen Black Church PAC startat en namninsamling med sloganen “För en tid som denna”. På insamlingen tackar de Joe Biden och utnämner Kamala Harris som den enda möjliga kandidaten. En av pastorerna är Frederick Douglass Hayness III som säger att Harris alltid vetat om att Jesus och rättvisa går hand i hand.

De samlas för att stötta

Tidigare under förra veckan hölls en konferens vid Mount Sinai Baptist Church, skriver Fox 8 Cleveland. Konferensen samordnades av The United Pastors in Mission. Där uppmuntrades de som närvarade att både rösta i november samt sprida information om valet vidare. The United Pastors in Mission gick dessutom ut med sitt stöd för Kamala Harris. Dessutom uppmanades del­tagarna att fördöma den sexism och rasism som Kamala Harris utsätts för och att bidra till en nyanserad debatt.

– Vi försöker få 100 kyrkor att få 100 personer att registrera sig för röstning genom att skicka ut brev, säger pastor Aaron Philips från Cleveland Clergy Coalition till Fox 8 Cleveland.

---

Fakta: Harris och den afroamerikanska kyrkan

  • Black Church PAC” är ett initiativ av framstående trosledare i USA som gått ihop för att återta politisk makt i samhället. Detta för att välja ledare som vill stävja vapenvåld, försvara rösträtten och representera en rättvis behandling av afroamerikaner.
  • Lift Every Voice and Sing” är en psalm skriven av James Weldon Johnson, tonsatt av John Rosamond Johnson. Den skrevs i slutet av 1800-talet och lyftes av NAACP som afroamerikanernas nationalsång år 1917.

---

Fler artiklar för dig