Nyheter

”Folkmords-OS” – slagord vid Israel-match utreds av polis

Utreds som antisemitism av Parispolisen

När Israel mötte Paraguay i fotboll under OS möttes truppen av palestinska flaggor, antisemitiska gester, och en fana med texten ”Folkmords-OS”. Nu utreds händelsen av polisen i Paris.

Det var i lördags som den israeliska OS-truppen i fotboll möttes av den hotfulla stämningen. Det buades och visslades på läktarna redan då den israeliska nationalsången spelades, och enligt tidningen Le Parisien ska det ha observerats ett antal gester ”av antisemitisk karaktär” under matchen. Det senare handlade bland annat om att åskådare tecknade kroknäsor åt israelerna.

Senare under matchens gång vecklade ett tiotal åskådare ut palestinska flaggor samt en banderoll med texten ”Genocide Olympics”, ”Folkmords-OS”.

Stort säkerhetspådrag

Enligt Le Parisien ska den internationella olympiska kommittén IOK ha polisanmält händelsen, och saken utreds nu som stämpling till rasistiskt hatbrott. Polisen arbetar bland annat med att identifiera det tiotalet åskådare som haft med sig banderollen.

Säkerhetspådraget har varit kraftigt inför Paris-OS kring de israeliska deltagarna, med bland annat pansarbåtar i floden Seine och militära helikoptrar i luften. Minnena lever ännu från OS i München 1972, då åtta palestinska terrorister dödade två israeliska idrottsmän och tillfångatog ytterligare nio, vilka senare dödades under ett misslyckat fritagningsförsök, och mot bakgrund av den skärpta konflikten i Mellanöstern har hotbilden återigen ökat.

– Israeliska delegater ska vara fullt beskyddade av polisen 24 timmar om dygnet, säger inrikesminister Gérald Darmanin till CNN.

Själva matchen vanns av Paraguay med 4–2 efter två mål på stopptid.

Fler artiklar för dig