Nyheter

OS-arrangör ber om ursäkt efter invigningen - scen sågs som parodi på nattvarden

”Extremt respektlöst mot kristna”

Kritiken stormade från katolska och andra kristna grupper efter fredagens OS-invigning, då man visat en parodi på Leonardo da Vincis ”Nattvarden”. Segmentet inkluderade en blåmålad, nästan naken Dionysos, en kvinna på Jesus motsvarande plats i tavlan och dragartister som lärjungar. Nu ber OS-arrangörer om ursäkt efter att flera kristna och konservativa profiler kritiserat parodin.

Under fredagens fyra timmar långa invigning visades en parodi inspirerad av Leonardo da Vincis kända tavla ”Nattvarden”, även kallad ”Den sista måltiden”, som gestaltar den bibliska scen då Jesus har sin sista måltid med lärjungarna. Måltiden här blev en nästintill naken, blåmålad man som skulle föreställa den grekiske vinguden Dionysos, en hbtq-profil som dj, män klädda i drag som lärjungar och en kvinna på Jesus motsvarande plats i da Vincis kända verk.

Syftet med nattvardsparodin var enligt OS-arrangörerna att ”göra oss medvetna om det absurda med våld mellan människor”. Men många katolska och andra kristna grupper och profiler höll inte med om påståendet.

"Tolkningen av den grekiska guden Dionysos gör oss medvetna om det absurda i våld mellan människor", skriver Olympiska spelen i Paris officiella konto.

En av dem var Elon Musk som på plattformen X skrev att ”detta var extremt respektlöst mot kristna”, och franska biskopar sa i ett gemensamt uttalande att ”denna ceremoni har tyvärr inkluderat scener som hånar och gör narr av kristendomen, vilket vi djupt beklagar.”

Elon Musk skriver att dragshowen var "extremt respektlös mot kristna" på plattformen X.

Ber om ursäkt

Nu har arrangörer bett om ursäkt efter den stormande kritiken.

– Det var såklart aldrig meningen att visa respektlöshet mot någon religiös grupp. [Öppningsceremonin] ville fira samhällets tolerans. Vi tror att denna ambition uppnåddes, sa OS-arrangören Anne Descamps på en presskonferens i går.

Invigningsceremonins konstnärlige ledare Thomas Jolly hävdade att inslaget var menat att visa på mångfald och frihet.

– I Frankrike får vi älska vem vi vill, hur vi vill. I Frankrike kan vi tro eller inte tro. I Frankrike har vi många rättigheter och jag ville förmedla de värderingarna genom ceremonin, sa han på samma presskonferens.

OS-invigningen i Paris 2024.
Fler artiklar för dig