Nyheter

Erdogan hotar invadera Israel

”Precis som vi gjorde med Nagorno-Karabach och Libyen” • Israel: Då går det som för Saddam Hussein

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotade på söndagen att invadera Israel för att stoppa landets pågående offensiv mot Hamas i de palestinska områdena. Uttalandet har lett till skarp ordväxling mellan Israel och Turkiet.

– Vi måste vara väldigt starka så att Israel inte kan göra de här dårskaperna mot Palestina, sa Erdogan i ett tv-sänt tal till partivänner sin hemstad Rize på söndagen.

– Precis som vi gick in i [Nagorno-]Karabach, precis som vi gick in i Libyen, så kanske vi gör samma sak mot dem. Det finns ingen anledning varför vi inte skulle kunna göra detta … vi måste vara starka så att vi kan ta de här stegen, sa Erdogan enligt Reuters.

Turkiet skickade trupper till Libyen år 2020 för att hjälpa den FN-stödda regeringen i landet att bekämpa grupper som stödde en rivaliserande regering. Turkiet har hittills officiellt förnekat att man samma år sände trupper för att stödja Azerbajdzjan i det andra kriget mot utbrytarrepubliken Nagorno-Karabach, något som motparten Armenien hävdade, men har på senare tid medgett att man utbildat och hjälpt till att modernisera Azerbajdzjans försvarsmakt.

Israel: Det kommer att sluta som för Saddam Hussein

Erdogans uttalande väckte skarp kritik i Israel på söndagen, både från regeringen och oppositionen.

– Erdogan följer i Saddam Husseins fotspår när han hotar att anfalla Israel. Han borde komma ihåg vad som hände där och hur det slutade, skrev Israels utrikesminister Israel Katz på plattformen X.

Iraks diktator Saddam Hussein avrättades år 2006 för brott mot mänskligheten efter att ha störtats och tillfångatagits av en USA-ledd invasionsstyrka tre år tidigare.

– President Erdogan skriker och gapar igen. Han är en fara för Mellanöstern … Vi kommer inte att acceptera hot från någon som försöker bli diktator, skrev den israeliska oppositionsledaren Yair Lapid på X, och krävde att Turkiet skulle uteslutas ur Nato.

Turkiet: Det kommer att sluta som för Hitler

Turkiet, å sin sida, svarade på måndagen med att jämföra Israels premiärminister Benjamin Netanyahu med Adolf Hitler och påminde om hur det slutade för honom.

– Precis som det utkrävdes ansvar från de nazistiska folkmördarna, kommer det att utkrävas ansvar från dem som försöker förgöra palestinierna, sa det turkiska utrikesministeriet i ett uttalande enligt den turkiska nyhetsbyrån Anadolu.

– Vår president har blivit det mänskliga samvetets röst. De som försöker tysta denna rättfärdiga röst, speciellt internationella sionistiska kretsar inklusive Israel, befinner sig i ett tillstånd av stor panik, skrev dessutom Turkiets utrikesminister Hakan Fidan på X.

Fler artiklar för dig