Nyheter

Olika anslag i undervisningen under Europakonferensen

Livets ords stora sommarmöte i Uppsala, Europakonferensen, avslutades på söndagen

Höga skratt i den helige Ande, tal om övernaturliga helanden och bön om Jesu kärlek i vårt lidande. Talarna lade olika tonvikt på evangeliet under årets upplaga av Livets ords stora sommarmöte, Europakonferensen.

Europakonferensen, som haft temat “Fearless” (orädd), avslutades på söndagen. Vid det sista mötet avskildes Kenofi Terfa, ansvarig för församlingens ungdomsarbete, som pastor för Livets ord. Dessutom välsignades fyra personer som nu skickas ut som missionärer i Rumänien och Nordmakedonien.

Pastorerna Christian Åkerhielm, Sebastian Asklund och Joakim Lundqvist ber för församlingens nya pastor, Kenofi Terfa.

Kvällen innan predikade församlingens huvudpastor Janne Blom, som sedan en mc-olycka för två år är delvis förlamad och sitter i rullstol. Han sa att orden ”framåt” och ”tillsammans” har återkommit i hans böner för konferensen och församlingen.

– Herre vill alltid att du ska gå framåt. Men för att få dig att röra dig framåt sätter han också människor runt omkring dig, sa han.

Janne Blom sa också att den svåra olyckan har gett honom lärdomar som han ända sedan dess ”tjatar om”:

– Det är hur Herren omsluter oss i alla svåra stunder, hur Jesus lyfter oss upp, hur han kramar om oss, hur vi kan omfamna korset. Mitt i smärtan, mitt i lidandet, mitt i svårigheter, mitt i utmaningar så finns Jesus där för dig.

Janne Blom på Europakonferensen.

Tonläget skilde sig en del från de som förmedlats av de två internationella talare som bjudits in till konferensen: Cash Luna och Ankit Sajwan, pastorer vid stora evangelikala kyrkor i Guatemala respektive Indien.

Välstånd och helande

Båda pastorerna företräder en teologi som utgår från att det är Guds vilja att ge de kristna materiellt välstånd och fysiskt helande.

Ankit Sajwan berättade på torsdagskvällen om flera spektakulära helanden som skett efter förbön i hans kyrka i New Delhi, Family of lord Jesus. Bland annat, sa han, hade en kvinna börjat se med ett öga gjort av plast, medan äggstockar återbildats hos en annan kvinna.

– Genom hans sår är du helad. Ta emot ditt helande, var helad i Jesu namn, från hjässan till fotsulorna, sa pastor Ankit Sajwan i slutet av sin förkunnelse.

Tumörer försvinner just nu, i Jesu namn. Du behöver inte dö i förtid. Säg: ”Han kommer att ge mig ett långt liv.”

Ankit Sajwan på Europakonferensen.

Att hela och utföra mirakel, sa han, är något som tillkommer alla kristna.

– Jesus kom till jorden för att visa vad en man som är smord i den helige Ande kan göra, sa han på engelska genom en tolk.

– För om han gjorde det som Gud, då är jag bara imponerad. Men om han gjorde det som en människa, smord i den helige Ande, då är jag inte bara imponerad, utan jag blir utmanad eftersom han sa att ”det som jag gör, det ska du göra, och mer än så”.

Megakyrka i Guatemala

På fredagskvällen och lördagen talade pastor Cash Luna, som leder den stora kyrkan Casa de Dios i Guatemala. Han talade bland annat om hur församlingen, vars ena kyrka rymmer 11 000 personer, påverkats av pastorns påstådda kopplingar till personer som sysslat med narkotika­handel.

– Människor inom politiken gjorde en dokumentär för att attackera oss genom att säga att kyrkan var byggd med tvättade pengar, sa Cash Luna på fredagsmötet.

– Det är lögn. Men det drabbade oss hårt. Vi förlorade 25 procent av våra medlemmar. Sedan kom pandemin och vi tappade ytterligare 25 procent.

Cash Luna på Europakonferensen.

Helige Ande

Cash Lunas undervisning på Europakonferensen handlade om relationen till den helige Ande, som han beskrev som en underskattad del av treenigheten.

Pastorn uppmanade åhörarna att låta sig fyllas av helig Ande – något som han sa skulle frigöra skratt och ryckningar.

– Bara lägg handen på magen och låt den ligga där. Några av er kommer att vilja hoppa, det är som en elstöt. De sjuka blir friska! Försök att inte koncentrera er, sa han.

Många personer som Cash Luna vidrörde på pannan föll också ned och en del låg skakande på golvet.

Men helt nöjd var han uppenbarligen inte med responsen.

– Jag förstår mig inte på en del av er, sa pastorn när han gick runt bland deltagarna.

– Om någon berättar ett vulgärt skämt så skrattar du för fullt och du kan se vulgära filmer och skratta åt dem. Men när den helige Ande ger glädje från himlen, så håller du emot med alla dina religiösa fördomar.

Fler artiklar för dig