När Kristna regnbågsrörelsen för 24:e året denna helg håller läger för unga och unga vuxna hbtq-personer, är det på hemlig plats och med garanterad anonymitet för deltagarna.
– Tyvärr ser vi att det behövs. Det är för deltagarnas säkerhet, säger Oliver Jähnke, en av arrangörerna.
På ytan kanske det ser ut som vilket vanligt kristet läger för ungdomar och unga vuxna som helst. Ett 20-tal deltagare mellan 15 och 30 år har samlats på en lägergård i Stockholmstrakten under några sommardagar för lekar och spel, pyssel och häng, lovsångskvällar och andakter och möjlighet till enskilda samtal med ledare ifall det behövs. Men ingen får komma dit eller ens veta var lägret hålls, vi får inte tala med någon av deltagarna och intervjun med Oliver Jähnke, vice ordförande i Kristna regnbågsrörelsen EKHO och talesperson för transrelaterade frågor, görs via telefon. Enligt arrangören finns en hotbild mot och utsatthet för kristna hbtq-personer.
– Varje år finns det till exempel någon deltagare som inte är öppna i sin vardag och vars föräldrarna kanske inte ens vet att de är hbtqi, säger Oliver Jähnke.
– Vi vill inte riskerade att bli tittade på eller att det blir ett forum för folk att komma och hälsa på. Vi vill att deltagarna bara ska få vara. Det har blivit ett väldigt hårt samtalsklimat i samhället i stort, men även från kyrkans håll.
“Att inte få vara den man är kan vara livshotande”
Oliver Jähnke menar att man utifrån det som skrivs i kristen media och i kommentarsfält som handlar om hbtq kan få uppfattningen att “såhär tycker alla om mig, jag är ful och äcklig och en del av skapelsens brustenhet och jag är inte älskad av Gud”.
– Det är också ett ganska reellt hot att inte få vara den man är. Det är ett jätteallvarligt hot som leder till psykisk ohälsa och till och med självmord. Att inte få vara den man är kan vara livshotande, säger Oliver Jähnke.
”Jag säger att jag blev utfryst”
Själv har Oliver Jähnke färska erfarenheter av allt detta. Han är transman som växte upp i en frikyrka som han betecknar som “konservativ och ganska karismatisk”, där hans läggning inte fick plats.
– Jag förnekade den i många år, jag sköt den ifrån mig. För det mådde jag väldigt dåligt. När jag förstått att jag var trans fanns det ingen möjlighet för mig att inte leva som trans, det var enda vägen för mig. Så jag berättade för personer i församlingen, men det ledde till att jag på olika sätt uteslöts från olika delar; jag blev inkallad till personer som gjorde det väldigt tydligt för mig att jag inte var välkommen på samma villkor längre. De kanske säger att jag lämnade, jag säger att jag blev utfryst, berättar Oliver Jahnke, som tog steget för sex år sedan, vid 24 års ålder.
”Läker lite hela tiden”
För Oliver Jähnke vände det när han kom i kontakt med Kristna regnbågsrörelsen-EKHO, berättar han – och att han kom med på läger som det som nu hålls.
– Jag visste inte att det fanns andra kristna transpersoner, inte minst i Sverige, säger han.
Oliver Jähnke säger visserligen att han har “jättestor förståelse” för dem som ser hbtq som synd, inte minst för att det är en traditionell syn, och att kristna är vana vid att lyssna på och följa sina ledare.
– Men man har alltid tolkat Bibeln. Den övertygelse som idag kallas sanning är också en tolkning. Det finns jättebra teologer som beskriver hur det är att vara queerkristen. För mig går det bättre ihop med det kristna huvudbudskapet om att man ska älska varandra, inte döma varandra, och älska din nästa som dig själv.
[ EKHO blir Kristna regnbågsrörelsen ]
---
Fakta: Trans, hbtq-begreppet och Kristna regnbågsrörelsen
- Ordet “trans” inkluderar de som väljer att enbart uppträda som det motsatta könet, antingen för jämnan eller under vissa tillfällen, till dem som så att säga tar steget fullt ut och byter kön både kroppsligt och juridiskt.
- Hbtqia+ står för homo-, bi- och transsexuella, queera, intersexuella, asexuella, samt övriga som har annan könsidentitet. I praktiken används dock uttryck som hbtq, hbtqi, hbtqi+ och så vidare ofta ofta som synonymer för varandra.
- Kristna regnbågsrörelsen startade 1976 under namnet Ekumeniska gruppen för kristna homosexuella, förkortat EKHO. Tidigare i år bytte man dock namn för att visa att man inkluderar alla som på olika sätt identifierar sig som HBTQIA+. Organisationen har omkring 400 medlemmar över hela landet.
---