Nyheter

Kyrkopolitiker vill förbjuda pappor att leda dottern till altaret

Sara Waldenfors (S): Brudöverlämning är en gammal symbol för att fadern är garant för dotterns oskuld • Nygifta Elise Ralston Samuelson: “För oss var det viktigt” • Frimodig kyrka: Vi behöver inte fler skäl för folk att träda ur kyrkan.

”Brudöverlämning motsvarar inte vår människosyn”. Så står det i motionen som vill förbjuda fenomenet inom Svenska kyrkan. Förslaget kommer från Sara Waldenfors (S) som anser att det är en symbol för ”kvinnan som omyndig och fadern som garant för hennes oskuld”. Men det finns de som motsätter sig ett eventuellt förbud.
– Det är en sak för paret att fundera över, säger Leif Nordlander, gruppledare för Frimodig kyrka.

Brudöverlämning innebär att bruden leds av sin far fram till altaret och överlämnas till brudgummen. I en motion till kyrkomötet föreslår Sara Waldenfors, ledamot för nomingsgruppen Socialdemokraterna, att brudöverlämning ska förbjudas då man anser att fenomenet inte är förenligt med Svenska kyrkans ställning till jämställdhet. Sara Waldenfors skriver i motionen att det internationella arbete mot bortgifte och kvinnors rättigheter som Svenska kyrkan bedriver motarbetas när brudöverlämning tillåts i samband med vigseln, och hänvisar till en bild från Act Svenska kyrkan som föreställer en flicka – hälften lucia, hälften barnbrud, med texten: ”Bryt en tradition”.

Act Svenska kyrkan affisch "Bryt en tradition".

”Svenska kyrkan tar tydligt ställning för kvinnors och flickors rättigheter, men överlåter till den enskilda prästen att ta till ställning till att liturgiskt förhålla sig till brudöverlämningens symbolik av kvinnan som omyndig och fadern som garant för hennes oskuld”, skriver Sara Waldenfors i motionen.

Hon hävdar även att brudöverlämning är ett fenomen som ökat det senaste decenniet och står utanför svenskkyrklig tradition. I debatten om brudöverlämning, som genom åren i vågor gått het, är det ett vanligt förekommande argument att företeelsen i själva verket skulle vara importerat från USA och Storbritannien och blivit populariserat till följd av inslag i populärkulturen, framför allt i filmer.

Präster tycker till

När Dagen gör en rundringning till församlingar som är populära för bröllop varierar åsikterna kring hur vanligt fenomenet är. Någonting de verkar enas om är var företeelsen kommer ifrån och hur man handskas med frågan i praktiken.

En präst hävdar att önskemål om brudöverlämning är ganska vanliga, uppskattningsvis 40 procent enligt prästens erfarenhet, och uppger att motsättning var lättare förr men blev allt svårare efter kronprinsessan Victorias bröllop, då många har sett företeelsen i Svenska kyrkans regi. Prästen säger också att denna alltid förklarar att traditionen inte är en gammal sådan och hur akten kan tolkas som symbol. Men även om den vedertagna symboliken handlar om förmyndarskap över kvinnan så betyder det någonting annat för paren som väljer att inkludera brudens pappa i vigselceremonin, menar prästen.

Helen Olsson, som är erfaren präst i Linköping domkyrkopastorat, berättar en liknande historia.

– För dem som vill ha brudöverlämning handlar det om att de vill hedra sin pappa och ge honom en uppgift. Ibland har jag märkt att relationen till honom inte varit toppen. Då har det blivit ett sätt att knyta an till en pappa som kanske varit frånvarande. Då har det en annan innebörd, berättar hon.

I de 30 år som Helen Olsson arbetat som präst har hon inte erfarit att brudöverlämning skulle ha blivit mer populärt. Och när det väl sker beskriver hon ett tillvägagångssätt som liknar andra prästers utsagor.

– Jag har sagt att det inte är den svenska traditionen utan att man brukar gå in tillsammans. Någon gång har det kanske blivit en diskussion, men det var länge sedan jag hade en sådan förfrågan över huvud taget. Jag ser inte att det ökar – jag har nog sett mindre av det sedan 1990-talet.

Helen Olsson, präst i Linköping domkyrkopastorat.

Lundby gamla kyrka i Göteborg är ytterligare en populär kyrka för trolovade par. Nicole Marinkova arbetar där som präst och hon ser inte någon större ökning eller minskning – andelen önskemål på brudöverlämning har legat på hälften, hälften. Hon brukar också förklara för de blivande makarna hur akten kan tolkas, men upplever inte att någon brukar ångra sig om de väl bestämt sig.

– Jag brukar inte motsätta mig det om de är övertygade. Jag tror inte man kan påverka så mycket, när man förklarar innebörden så säger de att ”så tänker inte vi”.

– Oftast har det med familjerelationer att göra – de känner att deras pappa har ställt upp för dem så det känns fint att han får vara med. Det blir lite som ett hedersuppdrag, säger Nicole Marinkova.

Nicole Marinkova.

Det känns konstigt att förbjuda det, jag tycker man ska få bestämma själv.

—  Elise Ralston Samuelson, gifte sig i somras

”Var viktigt för oss”

När Elise Ralston Samuelson gifte sig i juni i år uppfylldes en för henne gammal dröm: Att bli ledd av sin pappa fram till altaret. Bröllopet ägde rum i Svenska kyrkan men med en ”frikyrklig vigsel” eftersom Elise Ralston Samuelson själv är frikyrkligt engagerad. Men även för att få det hon kallar för ”friare tyglar”.

– För min del handlade det främst om att jag ville involvera min pappa. Vi står varandra väldigt nära och han är nu 84 år gammal, så jag har alltid känt att jag inte vet om han lever så länge att han får vara med på mitt bröllop. Eftersom vi fick den möjligheten så ville jag inleda vigseln med honom så som jag alltid har önskat.

Elise Ralston Samuelsons pappa är från Storbritannien där brudöverlämning förekommer oftare. Därför är hon själv van vid att bröllop går till på det viset, men har samtidigt varit medveten om att det inte är lika vanligt i Sverige.

– Jag förstår att det förr i tiden symboliserade ägandeskap men jag såg det mer som att gå från ett kapitel i livet till ett annat. Jag har hört folk säga att de tycker den grejen känns patriarkal och jag kan till viss del hålla med, men det vägde tyngre för mig att få dela dagen med min pappa. Det känns konstigt att förbjuda det, jag tycker man ska få bestämma själv. Det var viktigt för oss, berättar hon.

Elise Ralston Samuelson går arm i arm med sin pappa Hamish Ralston fram till altaret under vigseln.

”Skjuter över målet”

Leif Nordlander, ledamot i kyrkomötet för nomineringsgruppen Frimodig kyrka, tycker att man skjuter över målet med förslaget om att förbjuda brudöverlämning.

Leif Nordlander, präst och aktiv i Frimodig kyrka

– Den historiska aspekten som man i motionen pratar om – att bryta en tradition och dra paralleller till barnäktenskap som flickan på Acts bild – det är ju en jämförelse till någonting som inte låter sig göras under svensk lag, säger han.

Leif Nordlander har arbetat som präst i snart 50 år. Många brudöverlämningar har han inte sett, men oavsett tycker han inte att det är någonting som Svenska kyrkan ska reglera.

– Det är en sak för paret att fundera över om de vill ha. Dessutom tror jag att det hade kunnat få negativa konsekvenser utifrån huruvida medlemmar i Svenska kyrkan vill fortsätta vara medlemmar. Vi behöver inte ge några ytterligare bevekelsegrunder för folk att träda ur kyrkan, säger Leif Nordlander.

Karl Gunnar Svensson, präst och gruppledare för Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR) i Göteborgs stiftsfullmäktige.

Karl Gunnar Svensson, gruppledare för nomineringsgruppen Kristdemokrater i Svenska kyrkan, anser att förbudet inte är ett beslut som bör tas på nationell nivå.

– Vi i gruppen tycker att det är en fråga som ska avgöras lokalt. Det kommer risker med att införa förbud. Om vi inför fler riktlinjer finns risken att det statliga uppdraget att få utföra vigslar även kan tas ifrån oss, säger han.

Själv vill Sara Waldenfors för tillfället inte ge någon kommentar utöver det som redan sagts i motionen.

---

Fakta: Brudöverlämning

  • Brudöverlämning är när (oftast) fadern leder bruden till altaret under vigselceremonin och överlämnar henne till brudgummen.
  • Ämnet har väckt debatt i omgångar, främst i samband med kronprinsessan Victorias bröllop med prins Daniel år 2010, då hon blev överlämnad av kung Carl XVI Gustaf.
  • Bland andra den dåvarande ärkebiskopen Anders Wejryd avrådde kungaparet från att genomföra överlämningen men utan resultat.
Kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop.

---

Fler artiklar för dig