Utrikes

Israel höjer tonen efter attacken – ”Massaker”

Israel har attackerat mål “långt inne på libanesiskt territorium” som svar på attacken mot Golanhöjderna där minst tolv barn dödades. Israeliska ministrar höjer nu tonen mot grannen i norr och oron för eskalering i regionen är stor.

Israels utrikesdepartement säger att islamistiska Hizbollah “passerat alla gränser” i och med “massakern” i byn Majdal Shams på Golanhöjderna på lördagskvällen, skriver AFP.

"Det här är inte en armé som bekämpar en annan armé, det är snarare en terroristorganisation som medvetet skjuter mot civila", skriver departementet i ett uttalande.

Israels försvarsminister Yoav Gallant har under ett möte gett order om förberedelser för “varje möjlig utveckling” och att vara “i full beredskap”, skriver tidningen Haaretz.

Landets utbildningsminister Yoav Kisch skriver på plattformen X att han förväntar sig att regeringen ska svara “med full kraft” även om det skulle innebära fullskaligt krig, rapporterar the Guardian.

Hizbollah förnekar

Israels militär hävdar att det var en av Hizbollahs raketer som slog ner vid en fotbollsplan i byn Majdal Shams. Byn ligger i norra delen av Golanhöjderna, ett område som annekterats av Israel.

Hizbollahs talesperson Mohammed Afif säger till nyhetsbyrån AP att gruppen "kategoriskt förnekar" att de genomfört attacken mot barn och unga.

En källa med insyn i amerikansk underrättelse säger till AP att det inte "råder några tvivel" kring att det var Hizbollah som utförde attacken, men att det inte går att säga om den var riktad mot Golanhöjderna eller inte.

Israel och den Iranstödda milisgruppen Hizbollah har nästan dagligen beskjutit varandra över gränsen sedan Gazakriget inleddes efter terrorstämplade Hamas attack mot Israel i oktober förra året. Attacker långt inne i Libanon är dock ovanliga.

Flera unga döda

Raketattacken mot byn Majdal Shams på Golanhöjderna dödade minst tolv personer som alla var mellan tio och 20 år gamla, enligt israeliska medier. Flera tiotals skadades, de flesta barn och unga.

Majdal Shams har fortfarande en huvudsakligen arabisk befolkning, druser. Området erövrades av Israel från Syrien i sexdagarskriget 1967.

USA, FN och EU fördömer attacken samtidigt som farhågor uttrycks för att fullt krig ska bryta ut mellan Israel och Hizbollah.

Fler artiklar för dig