Nyheter

50 protesterade utanför reporters hem

Hade rapporterat om slagord som hetsade till krig under demonstrationer i Malmö

Reportern Inas Hamdan hade avslöjat att vissa demonstranter i Malmö uppmanade till terrorstöd och fortsatt krig. Nu anklagas hon för att stödja folkmord.
– Vi tänker inte låtas oss skrämmas eller tystas av någonting, säger Jonas Kanje, ansvarig utgivare och chefredaktör på Sydsvenskan, till SVT Nyheter.

Det var i onsdags som Sydsvenska dagbladet publicerade en granskning av de demonstrationer som regelbundet sker i Malmö, med krav på eldupphör i Gaza och med kritik mot Israel.

Reporter Inas Hamdan konstaterade att flera talare hade ett mer radikalt budskap när de uttryckte sig på arabiska, och att de uppmanade till terrorstöd och fortsatt krig.

“Stenen har blivit en kalasjnikov. Ingen fred och ingen kapitulation. Hylla med oss södra Libanon”, ropade exempelvis en person i en megafon.

Arrangörerna säger till Sydsvenska dagbladet att de tar avstånd från olämpliga slagord, men att det är svårt att stoppa någon som dyker upp med en egen megafon.

Demonstrerade utanför hemmet

Inas Hamdans artikeln fick cirka 50 personer att bege sig till hennes hem på torsdagskvällen, och där anklaga henne för att stötta folkmord.

“Vi är här och hälsar på. Och vi kommer hälsa på fler gånger för hon förtjänar det”, ropade en demonstrant i megafon på gatan utanför journalistens hem, enligt SVT Nyheter.

Jonas Kanje, ansvarig utgivare och chefredaktör på Sydsvenskan, ger sitt stöd till Inas Hamdan, och säger att tidningen vidtagit en rad säkerhetsåtgärder.

På plattformen X skriver Inas Hamdan själv om händelsen, i ett inlägg som fått flera hundra användare att uttrycka sitt stöd för henne.

“Idag samlades ett 50-tal demonstranter utanför min lägenhet som en reaktion på min granskning. Tack och lov var varken jag eller någon i min familj hemma. Men detta oacceptabelt. Ni kan inte tysta journalistiken”, skriver hon.

Fler artiklar för dig