Nyheter

17 000 legobitar gick åt när han byggde Strängnäs domkyrka i lego

Petri Matamalaa för att få till en kopia av den stora kyrkan

45-årige Petri Matalamaa har tagit sig an utmaningen att bygga Strängnäs domkyrka helt i lego. Hittills har han använt 17 000 legobitar och lagt ner närmare 200 timmar av planering och problemlösning på projektet, som inleddes på förfrågan från en lokal leksakshandlare.
– Det är väl den byggnaden som är mest iögonfallande, säger Petri Matalamaa till Dagen.

Petri Matalamaa från Strängnäs återfann sitt intresse för legobygge när hans första dotter föddes. Sedan dess har han sysslat med olika projekt – det senaste att återskapa Strängnäs domkyrka i miniatyr, vilket SVT Sörmland var först att rapportera om. Bygget inleddes när den lokala leksakshandlaren frågade om Petri Matalamaa kunde tänka sig att bygga Strängnäs domkyrka i lego, varpå han snabbt svarade ja, eftersom han själv gått i tankarna att bygga någonting lokalt.

– Det är väl den byggnaden som är mest iögonfallande och som sticker ut. Den var liksom först på listan, säger han till Dagen.

Strängnäs domkyrka i lego.

Inte helt enkelt

För att planera sitt bygge gick Petri Matalamaa först till domkyrkan och fotograferade. Han fick även tillgång till böcker med ritningar över kyrkan. Därefter började han skissa en digital modell vilket tog 130 timmar, berättar han för SVT Sörmland.

Att bygga domkyrkan skulle dock inte visa sig vara helt enkelt. Kyrkans vinklar kan vara krångliga att efterlikna och Petri Matalamaa har fått uppfinna en del egna tekniker för att få vissa bitar att passa in. Dessutom bygger han helt utan instruktioner. Men att ha kyrkan att utgå från underlättar arbetet.

– Det är lite lättare den här gången än när man bygger från fantasin, då måste man ju vara arkitekt och ingenjör själv. Nu är jag bara ingenjör, säger han.

Strängnäs domkyrka i lego.

Välkänd kyrka

Ytterligare en skillnad från andra byggen är att kyrkan är så välkänd i trakterna där han bor.

– Det är stor skillnad mellan att bygga från fantasin och att bygga någonting som alla i stan känner igen. Att efterlikna någonting som det här är ett stöd i bygget men också en förbannelse eftersom folk kan jämföra, säger Petri Matalamaa.

När miniatyren är klar kommer den vara i skala 1:100 och bestå av ungefär 17 500 bitar. I slutet av augusti ska den ställas ut i den lokala leksaksaffären och även göra en liten turné.

Strängnäs domkyrka i lego.

---

Fakta: Strängnäs domkyrka

  • Belägen i Strängnäs i Södermanland och är helgad åt apostlarna Petrus och Paulus.
  • Tegelbyggnaden är i gotisk stil och blev klar år 1330. Bygget påbörjades dock redan i mitten av 1200-talet.
  • Känd för att vara den domkyrka som har kvar mest av sin medeltida karaktär och är även ett byggnadsminnesmärke.
Strängnäs domkyrka.

---

Fler artiklar för dig