Nyheter

Svensk pastor tillfällig ledare för megakyrka i USA

Joakim Lundqvist ska undervisa och ge själavård åt medlemmar och anställda

Livets ords tidigare huvudpastor Joakim Lundqvist går in som pastor på Gateway Church i Dallas, en av USA:s största evangelikala församlingar.

Pastorn och grundaren av Gateway Church i Dallas, Texas, avgick nyligen efter avslöjanden om att han utnyttjat en tolvåring sexuellt på 1980-talet.

Kort efter Robert Morris avgång predikade Livets ords tidigare huvudpastor, Joakim Lundqvist, i kyrkan som uppges betjäna cirka 100 000 personer varje söndag.

Nu uppger den svenske pastorn att han går in i tjänst för Gateway Church fram till årsslutet, tillsammans med Max Lucado, författare och pastor i Oak Hills Church i San Antonio.

”Den här tillfälliga uppgiften påverkar inte alls min roll som pastor och internationell ambassadör vid Livets ord, och inte heller vår familjs engagemang i Bethany Church i Baton Rouge, där vi bor. Jag kommer helt enkelt att fördela min tid lite annorlunda under en säsong”, skriver Joakim Lundqvist i ett inlägg på Facebook.

Bidrar med lärdomar

Att han anser sig kunna bidra i Gateway Church, förklarar Joakim Lundqvist, beror delvis på det han lärde sig när Livets ords grundare Ulf Ekman för tio år sedan gick över till Katolska kyrkan.

”Jag är själv evigt tacksam för alla vänner som inte försvann utan i stället kom med uppmuntran, råd och stöd, när vår församling gick igenom en tid av svåra skakningar för 10 år sedan. Jag ser också Guds ledning i det faktum att jag fick många ovärderliga erfarenheter av att leda vår kyrka genom en kris. Min bön är att detta ska kunna användas för att hjälpa även andra”, skriver han.

VIKTIGT MEDDELANDE Under en tidsperiod kommer jag att gå in som tillfällig pastor för Gateway Church i Dallas, Texas, tillsammans med pastorn och författaren Max Lucado. När jag predikade i Gateway söndagen efter att de fruktansvärda nyheterna hade blivit offentliga, lade Herren på mitt hjärta att göra vad jag kunde för att stödja de dyrbara bröderna och systrarna i denna kyrka, och ge hopp och styrka till deras process av läkedom och återuppbyggnad. Jag är själv evigt tacksam för alla vänner som inte försvann utan istället kom med uppmuntran, råd och stöd, när vår församling gick igenom en tid av svåra skakningar för 10 år sedan. Jag ser också Guds ledning i det faktum att jag fick många ovärderliga erfarenheter av att leda vår kyrka genom en kris. Min bön är att detta ska kunna användas för att hjälpa även andra. Min roll på Gateway kommer att vara helt fokuserad på undervisning, samt att ta hand om kyrkans medlemmar och personal, i deras resa igenom denna speciella säsong och in i nästa kapitel. Den här tillfälliga uppgiften påverkar inte alls min roll som pastor och internationell ambassadör vid Livets ord, och inte heller vår familjs engagemang i Bethany Church i Baton Rouge, där vi bor. Jag kommer helt enkelt att fördela min tid lite annorlunda under en säsong. Fortsätt gärna att be för mig och för våra värdefulla bröder och systrar i Gateway Church, när de går in i framtiden och in i allt som Gud har för dem ❤️🙏🏻

Publicerat av Joakim Lundqvist Lördag 27 juli 2024

Den som enligt planerna skulle ersatt den 62-årige Robert Morris nästa år som huvudpastor för Gateway Church var dennes son, James Morris. Både han och hans hustru Bridgette lämnade frivilligt sina uppgifter i kyrkan den 25 juli, på rekommendation av den juristfirma som utreder Robert Morris övergrepp.


Fler artiklar för dig