Nyheter

Scen under OS-invigningen väcker upprördet i kristenheten världen över

Inslag som påminde om ”Den sista måltiden” rör upp känslor

Många kristna idrottare tävlar i sommar-OS, och tidningen Christianity Today lyfter fram 28 av dem.
Samtidigt kritiseras delar av OS-invigningen för att kränka kristna, genom vad som kunde ses som en parodi av Nattvarden, Leonardo da Vincis klassiska verk av Jesus sista måltid.

New York Post hör till dem som lyfter fram ett inslag under fredagens festliga invigning av sommar-OS i Paris. Det handlar om en modevisning på en av Paris broar, där man byggt upp en catwalk. Bakom podiet stod en grupp män och kvinnor, varav en med ett slags ljusgloria kring huvudet.

Modevisning som enligt en del tittare förde tankarna till Jesus sista måltid.

När artisten Philippe Katerine sedan framförde en sång på samma podium var han halvnaken och blåmålad på ett sätt som skulle föreställa den grekiska guden Dionysos.

En som upprördes var Elon Musk, ägare till både plattformen X och Tesla. I en kommentar på X kallade han inslaget ”extremt respektlöst gentemot kristna”.

Också den franska högerpolitikern Marion Maréchal, som sitter i parlamentet för Rassemblement national, tidigare Front National, rasade.

”Till alla kristna i välden som ser på invigningen av OS i Paris 2024 och som kände sig kränkta av denna drag queen-parodi av den sista måltiden, ni ska veta att detta är inte Frankrike som talar utan en vänsterminoritet som vill provocera”, skrev hon på X.

Kyrkor visar tävlingarna

De kristna kyrkorna har satsat stort under sommar-OS, vilket Dagen har skrivit om, och många kyrkor visar spelen på storduk.

Tidningen Christianity Today lyfter fram 28 av de idrottare som deltar i spelen, och som gjort sig kände för sin kristna tro.

Bland dem är badmintonspelaren Anthony Sinisuka Ginting från Indonesien, som tidigare i år tackade Gud på Instagram. Han är i Paris tillsammans med en annan kristen badmintonspelare, Jonathan Christie.

Basketstjärnan Kayla Alexander från Kanada har vittnat flera gånger om hur Gud har väglett henne genom livet, och om hur han hjälpte truppen att ta sig till sommar-OS, trots initiala motgångar.

Första gången Sydsudan deltar i baskettävlingarna i ett OS leds laget av den uttalat kristne Carlik Jones, som tidigare spelat för Chicago Bulls.

”De säger att GUD utsätter sina starkaste soldater för de svåraste striderna”, skrev han häromåret på plattformen X.

Aleah Finnegan är den förste gymnasten från Filippinerna som kvalificerat sig för OS sedan 1964. Hon har tidigare tävlat för USA.

”Tack för möjligheten att representera detta vackra land. All ära åt Gud!”, skrev hon på Instagram när uttagningen var klar tidigare i år.

Dagen har tidigare skrivit om den amerikanska hinderlöparen Sydney McLaughlin-Levrone. Hon tackade Gud när hon slog sitt egen världsrekord med tre hundradelar i juni.

”Jag förväntade mig inte det här. Han kan göra allting. Allt är möjligt i Kristus”, sa hon efter den bravaden.

Marileidy Paulino från Dominikanska republiken bar löparskor med orden ”Gud är mitt hopp. Amen” år 2021. Och under sommar-OS i Tokyo firade hon sin seger med sitt lands flagga i en handen, och sina löparskor och en bibel i den andra.

– Jag bär med mig Bibeln eftersom jag litar på att Gud gjorde det möjligt för mig att vinna den här medaljen”, förklarade hon, och uppmanade sina landsmän att ”tro på Gud eftersom bara han är vårt hopp”.

---

Fakta: OS i Paris

  • Paris arrangerar de 33:e sommarspelen, den 26 juli–11 augusti 2024.
  • Det är tredje gången som Frankrikes huvudstad är värd för OS.
  • Paris 2024 är de första spelen i OS-historien med lika många damer och herrar som tävlar. Totalt genomförs 329 medaljtävlingar och danssporten breaking gör sin olympiska debut.
  • Sverige ställer upp med 117 aktiva och elva reserver i 19 idrotter.

Källa: Sveriges olympiska kommitté

---

Fler artiklar för dig