Nyheter

Kyrkornas första tältkampanj på länge drar snart in i Jönköping

Sebastian Stakset väntas samla tusentals

Den 8–11 augusti anordnar fem församlingar i Jönköpingsområdet tältkampanj tillsammans med Sebastian Stakset på det stora utställningsområdet Elmia. Flera tusen personer väntas komma, enligt arrangörerna, som konstaterar att det säkert var två decennier man senast hade tältkampanj.

– Det var länge, länge, länge sen!, säger samordnaren Niklas Forsberg, som inte riktigt kommer ihåg när frikyrkorna i Jönköpingsområdet satte upp tält senast för att nå ut till allmänheten. Men i våras kom evangelisten Sebastian Stakset och föreståndarna för Pingstkyrkan i Jönköping och Kungsportskyrkan i Huskvarna fram till att det vore dags att göra en tältkampanj i Jönköping, och sedan dess har bollen varit i rullning.

Sebastian Stakset och ”Det finns hopp”

Kampanjen sker i samarbete med Sebastian Staksets organisation ”Det finns hopp”, och bland talarna finns även personer som Carl-Gustaf Severin, Ruben Agnarsson och Hans Weichbrodt. Fem frikyrkor står som arrangörer, och de flesta andra kyrkorna i området har lovat att uppmuntra människor att gå dit, säger Niklas Forsberg.

En av dagarna är vikt som temadag för arbete mot kriminalitet och missbruk, och på programmet finns också en företagarträff och en kvinnofrukost. Men sedan väntar klassiska väckelsemöten – ”med förbön för helande, befrielse och upprättelse av människor,” säger Niklas Forsberg.

Niklas Forslund, samordnare för den stora tältkampanjen i Jönköping i början av augusti, utanför utställningsområdet Elmia där den ska hållas.

Finns det inte en risk att det här mest blir internunderhållning för de redan frälsta?

– Jo, den risken finns, den är jättestor, men jag hoppas verkligen och tror att vi kommer att nå ut till människor som vi normalt inte når, säger Niklas Forsberg.

– Generellt i kyrkan så vill vi att folk bara ska komma till oss, in i våra lokaler. Det sker visserligen det också, men vi behöver röra oss utanför våra vanliga komfortzoner och skapa relationer. Människor halkar inte bara in på ett bananskal utan de kommer när vi bjuder med dem.

Välkänd neutral mark

Det är av samma skäl som man valt Elmiafältet som plats för kampanjen, eftersom den är välkänd neutral mark för människorna i Södra Vätterbygden, förklarar Niklas Forsberg. Där hålls bland annat varje år några av landets största motormässor, jordbruksutställningar, lastbils- och entreprenadmässor, husvagns- och husbilsmässor med mera, och i fastigheten alldeles intill spelar ishockeylaget HV71 – som åtnjuter närmast religiös kultstatus i trakten – sina hemmamatcher.

Kampanjen har redan uppmärksammats i lokalpressen och med en särskild inbjudan i de biblar som delas ut till alla hushåll i området denna sommar, som Dagen tidigare skrivit om. Förutom dessa kommer ytterligare 80 000 inbjudningar hem till Jönköpings- och Huskvarnabornas brevlådor, och det blir annonsering bland annat vid busshållplatser, på reklamskärmar och i sociala medier, berättar Niklas Forsberg.

Sebastian Stakset, Gullbrannafestivalen 2023

Många onådda i ”Smålands Jerusalem”

Redan bibelutdelningen har mötts av både positiva och negativa reaktioner, men Niklas Forslund tror inte att det liksom blir ”mättat” i Smålands Jerusalem. Tvärtom är det hög tid att skrota just benämningen ”Smålands Jerusalem” eftersom staden förändrats kraftigt de senaste 20–25 åren, med inflyttning, invandring, och en tillströmning av studenter till den relativt nya högskolan.

– Det finns jättemånga i den här staden som inte känner Jesus, säger Niklas Forsberg.

– Även om vi räknar med att en fjärdedel är kristna här, vilket jag inte tror, så betyder det att vi har lite över 100 000 personer att nå.



Fler artiklar för dig