Ankit Sajwan var 19 år, och hindu, när han upplevde ett helande genom Jesus. Till Europakonferensen är han inbjuden för att tala om Andens kraft, och för att uppmuntra kristna till större frimodighet och förtröstan på Gud.
– Min kyrka talar inte om den historiske Jesus utan om den uppståndne Jesus, och visar hur Andes kraft verkar i dag, säger han till Dagen.
UPPSALA. Det indiska parlamentsvalet nyligen ledde inte till att hindunationalisterna fick utökad makt, vilket Dagen skrivit om. Ändå är det fortsatt svåra tider för landets religiösa minoriteter, så som kristna och muslimer. Det säger Ankit Sajwan, som leder en framgångsrik karismatisk kyrka i huvudstaden New Delhi och just nu är på besök i Sverige.
– Hatet mot de kristna har ökat kraftigt på senare år, säger han till Dagen, som träffar pastorn för när denne nyligen anlänt till Livets ords stora sommarkonferens i Uppsala.
– Hatet fanns där redan innan, men det har tilltagit med sociala medier. När vi livesänder våra gudstjänster måste vi hela tiden rensa bort hatiska kommentarer och hot. Samtidigt tror jag att många unga människor inser att det inte gynnar någon att leva i hat. Men ett fåtal radikala grupper ger felaktigt intryck av att det är så här i hela Indien.
Sedan Ankit Sajwan grundade församlingen Family of Lord Jesus för bara elva år sedan har den vuxit snabbt. Omkring 5 000 personer firar gudstjänst där varje söndag, och kyrkan räknas som en av de största evangeliska i huvudstaden. Ändå har man inte tagit emot några medel från utlandet, och har därmed sluppit de begränsningar som drabbat andra kristna kyrkor i Indien.
– Redan när vi startade var jag övertygad om att vi måste bygga ett arbete utan utländskt stöd. Jag bad: ”Jesus, du är samma Herre i Amerika och Europa, och om du kan välsigna arbetet där så kan du göra detsamma i Indien”. Och så har det blivit.
Vad gör er kyrka så attraktiv?
– Jag tror att det handlar om att vi förmedlar en ursprunglig, radikal tro. Vi kommer inte med fina och inlindade ord, utan demonstrerar av den helige Andes kraft, säger han.
– Vi talar inte om den historiske Jesus, vi predikar om den uppståndne Jesus. Och om han är uppstånden och lever, så verkar han på samma sätt i dag.
Family of Lord Jesus har ett stort fokus på helandeförkunnelse, och i sina predikningar pekar Ankit Sajwan på att frälsning och helande hör samman.
– Varje söndag helas människor från cancer, blinda ser, döva hör. Vi ber för förlamade, och två veckor senare kommer de till oss, till fots, gråter och säger att de inte visste vem Jesus var.
Ankit Sajwan berättar att han själv helades vid sitt första möte med Jesus.
– När jag var en 19-årig student diagnosticerades jag med en psykisk sjukdom. Jag hade ryckningar och kramper i fötterna, vilket man medicinskt sett klassade som psykiskt, säger han.
– Min pappa tog med mig till de bästa läkarna, men ingen kunde hjälpa mig.
Trodde på dold agenda
När en vän, som var hindu, berättade att hans liv förvandlats av Jesus var Ankit Sajwan först skeptisk.
– Jag frågade hur mycket pengar han fått från väst för att få mig att byta religion. Jag trodde, precis som många hinduer, att hans dolda agenda var att få mig att konvertera.
Men vännen berättade om hur en bekant, som hade haft ett svårt missbruk, mött Jesus.
– Under hela min barndom hade jag en stark längtan efter att möta Gud, inte i teorin utan i verkligheten. Så jag bad min vän att ta mig till den här killen. Han berättade om vad som hänt honom, och bad en enkel bön med mig: ”Herre Jesus, kom in i mitt liv”. Den bönen ändrade allt. Jag hörde Guds röst för första gången, och Gud befriade mig från både kramperna och min mentala ohälsa.
Ankit Sajwan är övertygad om att Gud vill både frälsa och hela människor överallt.
– Men ibland spär vi ut evangeliet. När jag besöker USA eller andra västländer kan jag tycka att kristendomen blivit en religion som bara handlar om god moral, att vi ska vara snälla och inte skada varandra. Kraften i evangeliet saknas, tilltron och frimodigheten. Den vill jag förmedla här i Sverige.
[ Unga på Europakonferensen: ”Det är lätt att missionera i Sverige” ]