Nyheter

Skandalen kring prästen Abbé Pierre växer: Tio nya kvinnor berättar

Tiotal nya vittnesmål har kommit fram

Ytterligare ett tiotal personer har hört av sig och berättat om att prästen Abbé Pierre har utsatt dem för sexuella övergrepp. Mejl och samtal har strömmat in till organisationen Egaés tipssida som upprättades efter att skandalen briserade förra veckan.

Helgonglorian drogs bryskt av den i Frankrike ditintills oantastlige prästen Abbé Pierre i förra veckan, när det kom fram att han ska ha utsatt minst sju kvinnor för sexuella övergrepp över en period om 35 år.

Därefter har en åttonde kvinna trätt fram, medan organisationen Egaé – som arbetar mot våld och övergrepp – har upprättat en särskild tipssida dit fler kan höra av sig.

Redan nu, efter ungefär en vecka, har ytterligare ett tiotal personer hört av sig dit, säger Egaé till mediebolagen RTL och Ebra, och ett stort antal mejl och samtal har kommit in. Det kommer dock att ta tid att gå igenom och bedöma trovärdigheten i uppgifterna, enligt organisationen.

Ingen av berättelserna om övergrepp har överlämnats till polisen.

Försökte tygla homosexuella känslor

Under tiden har det framkommit att Abbé Pierre själv skrev om händelserna i sina dagböcker. Efter att hela skandalen briserat i offentligheten gick författaren Bernard Violet igenom dagböckerna, som han haft tillgång till efter att ha skrivit en biografi om och tillsammans med Abbé Pierre år 2004, och då hittade han ett antal bekännelser.

– Från 17 års ålder [hade han] en galen passion för en skolkamrat som hette Yves, sopran i en gosskör. En passion som han försökte bekämpa genom att sova på golvet i sitt rum och bära ett spikbälte kring midjan, berättar Bernard Violet för tidningen Le Parisien.

Det var först efter detta som Abbé Pierre leddes in på prästbanan. Men drifterna lät sig inte tyglas, berättar Bernard Violet, och han gick alltså vidare till regelrätt självspäkning. Bernard Violets författarkollega Gilles Perrault berättar också att Abbé Pierre även ska ha köpt sexuella tjänster.

Bernard Violet spekulerar nu i att Abbé Pierre, som liksom alla katolska präster förväntades leva i celibat, kanske har något okänt barn. En person har redan under Bernard Violets research påstått sig vara Abbé Pierres son, men närmare detaljer förblir okända.

”Emmaus kände till saker”

Samtidigt skriver Martin Hirsch, tidigare ordförande under 1990- och 2000-talen för den internationella hjälporganisationen Emmaus – som Abbé Pierre grundade – i en artikel i tidningen La Croix att han 1996 fick veta att organisationen kände till “hans beteenden med kvinnor”, som begicks på 50-talet. Men därefter hade Abbé Pierre skickats till Schweiz för terapi, och därefter, resonerade rörelsen, var saken utagerad.

– I ett halvt århundrade trodde Emmausrörelsen att dessa övertramp tillhörde det förgångna, skriver Martin Hirsch.

Abbé Pierre (1912–2007) var en stridbar och högprofilerad förkämpe för de svaga i samhället, bland annat via organisationen Emmaus, som han grundade. Innan dess hade han redan status som en medborgare höjd över varje misstanke, på grund av sin aktiva roll i den franska motståndsrörelsen under andra världskriget, och han hade dessutom en kortare partipolitisk karriär.

Förra veckan avslöjades det dock att han begått sexuella övergrepp mot flera kvinnor, och för bara någon dag sedan stod det klart att Katolska kyrkan i Frankrike ska ha känt till händelserna långt innan de avslöjades – samt även skickat iväg Abbé Pierre på behandling för sitt beteende – som dock fortsatte mer eller mindre till hans död.

Fler artiklar för dig