Nyheter

Regeringen öppnar för undantag från laddstolpskravet

... men det nya kravet på kyrkorna gäller tills vidare – även för dem som senare kan undantas

Det kan bli undantag trots allt från kravet på laddstolpar vid parkeringsplatser för kyrkor och ideella organisationer. Det säger nu infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) efter Dagens granskning. Men innan ett sådant undantag kommer gäller kravet fortfarande – även för dem som senare kanske kommer att undantas från det.

Kyrkor och andra ideella sammanslutningar tvingas inte bara sätta upp laddstolpar som de egentligen inte har någon användning för. Det kan dessutom senare komma att visa sig att de satt upp dem helt i onödan, eftersom de i själva verket haft rätt till undantag. Det är innebörden i de svar som den ansvarige ministern, infrastrukturminister Andreas Carlson (KD), ger när Dagen ställer frågor med anledning av vår granskning.

Är regeringen beredd att genomföra ett undantag för ideella organisationer, på det sätt som det finns möjlighet till enligt en tidigare artikel i Dagen, för att hjälpa förenings- och församlingslivet?

– Ja. Regeringen är medveten om situationen och arbetar skyndsamt med att ta fram ändringar av plan- och byggregelverket för att på ett ändamålsenligt sätt att komma till rätta med den, säger Andreas Carlson i ett skriftligt svar.

Utredning pågår

Dock kommer detta inte att ske genom de möjligheter till undantag som redan finns, som Dagen skrivit om. I stället hänvisar Andreas Carlson till ett nytt omarbetat EU-direktiv ”som öppnar upp för möjligheten att krav på ideella organisationer i framtiden ska kunna bli mer flexibla än i dag”, skriver han.

– Regeringen har i samband med det gett Boverket i uppdrag ta fram vissa underlag inför genomförandet, som ska beakta särskilda förutsättningar hos ideella organisationer som äger eller använder byggnader samt vikten av ett robust och leveranssäkert energisystem, skriver ministern.

Men som alla lag- och regeländringar kommer detta att ta tid – hur lång tid är inget som ministern vill svara på – och det blir inte tal om dispens, uppskov, inhibition eller liknande för de föreningar som kan undantas i de kommande, uppdaterade reglerna. Kyrkor och föreningar måste fortfarande installera laddstolpar vid sina parkeringsplatser före årsskiftet, oavsett om de har någon användning för dem – och alltså även oavsett om det senare visar sig att de egentligen inte hade behövt göra det.

Nya kravet gäller – även om man får rätt till undantag senare

– Kravet i plan- och byggregelverket från 2020 om att lokaler ska ha minst en laddningspunkt från och med 1 januari 2025 gäller till dess att det omarbetade direktivet är implementerat. Regeringen arbetar aktivt med genomförandet av det omarbetade direktivet, säger Andreas Carlson.

Dagen har frågat ministern om det är rimligt att tvinga ideella organisationer att lägga stora pengar på att uppfylla nya krav för något de kanske inte behöver, och som de kanske sedan dessutom får veta att de inte hade behövt uppfylla. Ministern har dock inte svarat på den frågan.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

– Jag förstår frustrationen, om man känner oro över att behöva göra en investering som man sedan inte hade behövt göra, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) till Dagen, i samband med att hon presenterar en ny satsning på skrotpremier för att underlätta övergången till elbilar.

– Men även om det såklart väcker frustration, så finns det också en poäng med att det ska finnas laddinfrastruktur runtom i hela landet, och det kan till och med vara något som lockar nya besökare och nya personer till platsen där det sätts upp.

Finns det inte en risk att det blir tvärtom, att folk tycker att det här är en dum regel?

– En liberal borgerlig regering är mån om att inte krångla till det för folk. Om det är någonting vi lägger tid på så är det att minska regelkrånglet, och det här byråkratimonstret som ändå finns i Sverige ...

Men det är exakt den kritiken som har kommit från höger och vänster och norr och söder mot det här.

– Och det är precis det jag menar, att när vi får höra sådant här, då tar vi till oss av det.

Fler artiklar för dig