Nyheter

Misstänkt mordbrand vid Mariannelunds folkhögskola

En ung man misstänkt för mordbrand • Skolan förlorade alla sina kajaker: ”Vi ska vara glada att det inte gick värre”, säger rektorn

Branden kunde ha slukat Mariannelunds folkhögskola. Räddningstjänsten lyckades avvärja det. En ung man är nu misstänkt för att ha anlagt branden.

Larmet kom vid tio i ett under natten till onsdagen: en förrådslänga intill Mariannelunds folkhögskola i Eksjö stod i brand.

– När vi kommer dit har vi anledning att tro att en person som vi tidigare under kvällen haft kontakt med är inblandad i det här, säger Mats Pettersson, presstalesperson vid polisregion Öst, till Dagen.

Den misstänkte, en man i 20-årsåldern och sedan tidigare känd av polisen, är numera anhållen. Han är misstänkt för mordbrand, ett brott med lägst två års fängelse i straffskalan.

– Han hade försökt ta sig in i ett hus i närheten, och när han inte fick det blev han tokig, säger Samuel Klintefelt, rektor vid Mariannelunds folkhögskola.

En misstänkt anlagd brand totalförstörde en förrådslänga vid Mariannelunds folkhögskola. Skolan klarade sig.

Kajaker brann inne

Den unge mannen ska ha slagit sönder fönster och dörrar och slutligen avrundat sitt raserianfall med att sätta eld på en förrådslänga, som brann ned till grunden.

– Det blev stark strålningsvärme mot vår aula, som ligger bara några meter från förrådet. Men brandkårens insats gjorde att aulan inte antändes, säger Samuel Klintefelt.

Samuel Klintefelt, rektor vid Mariannelunds folkhögskola.

I branden förlorade Mariannelunds folkhögskola, som drivs av pingströrelsen, en del utrustning som stod i förrådet, i väntan på höstterminens studentkull. Bland annat brann skolans 15 kajaker.

– Det som har hänt kommer inte att påverka vår verksamhet. Vi sitter i samtal med försäkringsbolaget nu och räknar med att köpa in nya kajaker före skolstarten om några veckor. Vi ska vara glada att det inte gick värre, säger rektorn.

Fåordig åklagare

Senast på lördag, den 27 juli, måste åklagaren begära den misstänkte gärningsmannen häktad, om han inte ska släppas på fri fot.

Kommer du att begära honom häktad?

– Det är ingenting jag vill säga, säger kammaråklagare Gustav Johansson vid Åklagarkammaren i Jönköping.

Det var fåordigt.

– Så här tidigt i förundersökningen vill jag inte säga något mer än att en person är anhållen.

En misstänkt anlagd brand totalförstörde en förrådslänga vid Mariannelunds folkhögskola. Skolan klarade sig.

---

Fakta: Mariannelunds folkhögskola

  • Skolan, som finns i Eksjö kommun, drivs av den svenska pingströrelsen och erbjuder allmän kurs och därutöver flera bibelkurser.
  • Flera bibelskolor drivs också av skolan tillsammans med olika församlingar i Sverige, däribland Hillsong.
  • På skolans samtliga kurser går cirka 180 heltidsdeltagare varje läsår. Ett internat med 80 bäddar finns på skolans huvudsäte i Mariannelund.

---

Fler artiklar för dig