Nyheter

Fulltecknat på kristna campingar och gårdar i år

Hektiskt för campingarrangörerna medan gästerna har semester och deltar i programmet

Det är högsäsong på de kristna campingarna och gårdarna mitt i juli. Dagen har pratat med Bödagården på Öland, Storstrand kursgård utanför Piteå samt Gullbrannagården vid Halmstad. Högt tryck på anläggningarna, rapporteras från samtliga håll just nu, även om regnväder kan hålla igen antalet campinggäster tillfälligt.

Det finns många kristna campingar och läger/kursgårdar runt omkring i landet. Dagen har gjort ett nedslag i tre av dem mitt i högsommaren då svenskarna turistar som mest. Att få tag på de ansvariga för campingarna och sommaraktiviteterna är inte alltid det lättaste just de här dagarna.

Halvbild.

– Vi har fulltecknat på både camping och övriga boenden, och lång kö för att komma in. Det är just nu full aktivitet med gårdspastorer, barnmöten, beachvolleybollturneringar, bibelstudier. och andakter med mera, säger platschefen Per Henrik Huss.

Särskilt glad är han den här sommaren för att campingens nya lokal Klippan, med sittplatser för 250 personer under tak, har kunnat invigas och användas i stället för ett äldre mötestält som nu har sålts.

Bödagårdens camping.

Några av ytterväggarna går också att öppna, så när artisten Michael Jeff Johnson var på besök för någon vecka sedan lyssnade totalt 380 personer, där en del också stod utomhus i stenpartierna runt omkring.

samlngslokalen klippan.

Närmare 400 campingtomter för husvagnar, husbilar och tält finns på Bödagården.

Familjekonferens på Storstrand

Storstrand kursgård vid Piteälven har 50 campingtomter, 60 bäddar i stugor och vandrarhem samt en restaurang för 180 personer dit många dagbesökare också kommer. Flera frikyrkor i bygden driver gården tillsammans.

Storstrands kursgård i Piteå.

Exakt hur många gäster man haft i sommar kan verksamhetschefen Lina Vikberg inte svara på, men hon säger att det har varit en god beläggning och välbesökt, även om det varit ganska tråkigt väder.

Lina Vikberg, Storstrands kursgård, Piteå.

Förra veckoslutet arrangerades både ett kristet idrottsläger – FamiljeKrik – samt den familjekonferens som kallas Storstrandkonferensen. Det innebär att många var på plats på gården. Lina Vikberg höll ihop verksamheten och agerade också bland annat mötesledare ett par av kvällarna.

Som inbjuden talare fanns prästen Hans Weichbrodt och några andra.

– Torsdag till söndag har vi gudstjänster, seminarier, konserter, musikquiz med mera, säger Lina Vikberg om konferensen.

Glampingtält nyhet på Gullbranna

Gullbrannagården utanför Halmstad har haft en del regn, vilket direkt påverkar antalet tältare. Men det är i grunden en god beläggning och har varit fullbelagt i stugor och rum, med 300 bäddar inomhus, hela sommaren. Antalet campingtomter uppgår till totalt 350.

– Vi har haft en blandad och varierande sommar med rekordbeläggning över Gullbrannafestivalen. Nytt för i år är också våra två ”glampingtält” (glamourös camping) som står där med färdigbäddade, riktiga sängar och full stugutrustning, och där frukost ingår. Det har varit väldigt roligt, säger platschefen Ewa Bylander.

Gullbrannagården 2024.

Håkan Juholt intervjuades

Också här sker en rad programaktiviteter från morgon till kväll – och olika veckor är det olika teman: sportvecka, barnkörvecka och mot slutet av sommaren är det SommarOas och tonårsläger.

Den tidigare S-ledaren Håkan Juholt intervjuas av Daniel Grahn på Gullbrannagården, sommaren 2024.

Bland 400 programpunkter under sommaren nämner Ewa Bylander tre samtalskvällar ledda av Daniel Grahn, tidningen Dagens tidigare chefredaktör, där han intervjuade tidigare S-ledaren och ambassadören Håkan Juholt, liksom Josefin Frankner, som har kallats ”Kristi bruds slav”, samt slutligen programledaren i TV4:s Postkodmiljonärens Rickard Sjöberg.


Fler artiklar för dig