Det finns en större öppenhet i Sverige än man kan tro för att tala om Gud och Jesus. Och ungdomar vill gärna tala om sina tankar om livet. Det säger några av Livets ords unga ledare när Dagen träffar dem på Europakonferensen.
UPPSALA. Ett band övar som bäst i det utökade ungdomstältet, där det om en knapp timme blir gudstjänst – en nyhet under årets sommarkonferens.
– Vi har utökat området och aktiviteterna för ungdomarna, både för att det behövs och för att visa ungdomarna att vi bryr oss om och satsar nästa på generation, säger Kenofi Terfa, som ansvarar för Livets ords ungdomsarbete, Youth.
Från söndag kan han titulera sig pastor, då han ordineras och tas upp i församlingens pastorsteam.
– Då kan jag förrätta vigsel, dop och nattvard, förklarar 27-åringen.
– Jag har ju pluggat teologi i ett antal år, och känner att jag har vuxit in i ansvaret det senast året.
Rötter i Etiopien
Kenofi Terfa har sina rötter i Etiopien. Det afrikanska ursprunget har han gemensamt med en annan pastor i församling, 30-årige Fabrice Ahishakiye.
– Att både vara afrikan och pastor på Livets ord är inte det mest självklara. Men blir ett exempel för nästa generation, säger Fabrice Ahishakiye till Dagen.
– De hinder jag stött på är kanske inte desamma som de som kommer efter mig kommer att möta. Det finns rasism också i kyrkan, och det fortsätter vi att arbeta med på ett sunt sätt genom att älska Gud, älska människorna och vara en mötesplats för alla.
I det stora hela ser Fabrice Ahishakiye att kyrkan som en unik plats i samhället, på det sätt att människor kan vara sig själva där. Och han tycker inte att det är svårt att nå ut med det kristna budskapet utanför dess väggar.
– Det är jättelätt att missionera i Sverige! Man kunde tro att svenskarna inte gillar att prata. Men när man börjar samtala är det många som verkligen vill prata. De som evangeliserar bland oss får be med många, också om helande.
Hemgruppsledare
Hemgruppsledaren Ester Sävhammar, 23, hjälper till med församlingens Alphakurser för ungdomar. Hon tycker att det många gånger är lättare att prata med ungdomar än äldre.
– De är öppna, har många tankar och funderingar om livet. Det gör det lättare att prata än med en del som är äldre och har bestämt sig för hur allt är, säger hon till Dagen.
Vad krävs, tycker du, för ett gott ungdomsarbete?
– Mest handlar det om att finnas där kontinuerligt för de unga, också när man inte får någon omedelbar respons. Om man står kvar öppnar de sig och man får möjlighet att tala liv in i just deras situation.
Vad i din församling är du mest stolt över?
– Dels bibelskolan, för att den förvandlat mitt liv och för att jag vet att den förvandlat andras liv. Och dels det stora hjärtat att nå ut till människor.