Rättegången mot ledaren för den kenyanska ”svältsekten” Good News International Church har nu inletts i Mombasa. Ytterligare 94 personer står åtalade för ”skogsmassakern i Shakahola”, där hittills nästan 450 dödsoffer hittats.
Rättssalen var fullpackad när Paul Nthenge Mackenzie och ytterligare 94 personer ställdes inför rätta för att ha tvingat sektmedlemmar att svälta sig till döds för att ”möta Jesus”, eftersom världens undergång var omedelbart förestående.
Nästan 450 döda har hittills hittats i Shakaholaskogen i östra Kenya, dit sekten flydde 2019, däribland barn. De flesta hade dött av svält, men några visar tecken på att ha strypts, kvävts, eller slagits ihjäl, i det som i medier kallats för ”skogsmassakern i Shakahola”.
Barn i massgrav med stulna organ
Tidigare i år hittades dessutom 191 döda barn i en massgrav, vilket Paul Nthenge Mackenzie åtalades för.
Enligt rättegångsdokument ska flera av kropparna sedan ha fått olika organ utskurna; uppgifter om att dessa sedan sålts på svarta marknaden har inte bekräftats.
[ Fler döda med koppling till svältsekt hittade ]
Omkring 90 vittnen ska höras i rättegången, som stängdes för medier redan när ett av de första vittnena skulle höras, för att skydda den personens identitet.
Höll kvar medlemmarna med profetior
Paul Nthenge Mackenzie arbetade som taxichaufför innan han år 2003 grundade sekten Good News International Church, med budskapet att han kunde höra direkt från Gud, och att USA, FN samt Katolska kyrkan var djävulens verk. Hans apokalyptiska budskap spårade ur mer och mer, och 2019 flydde hela rörelsen in i Shakaholaskogen i östra Kenya.
Flera överlevande har vittnat om att han höll sina medlemmar i ett järngrepp till exempel genom profetior som besannades, däribland en om ”ett stort virus” som skulle spridas över världen. När coronapandemin sedan ledde till svåra umbäranden i fattiga länder som Kenya predikade han om att människor helt enkelt borde vända livets alla bekymmer ryggen.
Hade kunnat förhindras
Paul Nthenge Mackenzie har under åren ställts inför rätta flera gånger för olika brott, och frågor ställs nu i Kenya om hur han kunnat driva sina medlemmar i döden utan att myndigheterna försökt stoppa honom. Bland annat har inrikesminister Kithure Kindiki kritiserat polisen för att inte ha undersökt de första rapporterna om självsvält tillräckligt noga, och både den kenyanska senaten och den statliga människorättsorganisationen Kenya National Commission on Human Rights (KNCHR) har i var sin rapport kommit fram till att tragedin hade kunnat förhindras.
– Vad vi set här liknar terrorism. Mr. Makenzie gör anspråk på och utger sig för att vara en pastor när han i själva verket är en fruktansvärd brottsling, har presidenten William Ruto sagt, och både han och inrikesministern har lovat arbeta hårt för lagändringar som ska ”tämja” ledare i de religiösa marginalerna.
Tidigare i år svälte sig en annan pastor i sekten, Joseph Buyuka, till döds i kenyanskt häkte.
Paul Nthenge Mackenzie förnekar brott.