Nyheter

Så mycket kan din kyrka få i bidrag för att uppfylla laddstolpskravet

Pengar finns att söka för att uppfylla det nya kravet om att erbjuda laddstolpar på parkeringar – men det är bråttom.

Församlingar som tvingas sätta upp laddstolpar på sina parkeringsplatser efter årsskiftet kan få ekonomisk hjälp via Naturvårdsverket. Men det är bråttom, för ansökan måste vara inne innan nyår.

Upp till 50 procent av kostnaderna, men maximalt 15 000 kronor finns att få i bidrag för kyrkor, församlingar, föreningar och företag – men inte privatpersoner – som kommer behöva sätta upp laddstolpar för elbilar. Bidraget hanteras av Naturvårdsverket och finns att söka på myndighetens webbsajt. Det gäller även för de församlingar som har en egen parkeringsplats med fler än 20 platser och som därför kommer att vara skyldiga enligt lag att ha minst en laddstolpe på platsen, som Dagen tidigare skrivit om.

Måste sökas före lagen träder i kraft

Det finns dock en hake: församlingar som omfattas av det nya lagkravet på laddstolpar, som Dagen tidigare skrivit om, måste söka bidraget före årsskiftet. Efter det är det oåterkalleligen försent.

Orsaken är att bidraget inte kan ges för sådana laddpunkter som måste installeras enligt lag, förklarar Cecilia Sjöholm, handläggare för bidraget på myndigheten. När den nya förordningen träder i kraft den första januari nästa år blir den alltså till ett sådant lagkrav, och då går det inte att söka bidrag för att leva upp till det.

Cecilia Sjöholm, handläggare vid Naturvårdsverket.

Men innan lagen trätt i kraft går det däremot utmärkt. Fram till årsskiftet finns ju ingen lag som kräver att det ska finnas laddstolpar på kyrkparkeringarna, och då bryr sig inte myndigheten om varför kyrkor och föreningar söker bidraget, säger Cecilia Sjöholm.

– Ansökan är öppen. Uppfyller ideella föreningar kraven för laddpunkter kan de komma i fråga för bidraget, säger hon till Dagen.

Fler artiklar för dig