Nyheter

Mingel, predikan och bön på Europakonferensen

Spansk pastor: Livets ord har blivit som en skola för oss

Livets ords årliga sommarmöte, Europakonferensen, är i gång för fullt. På onsdagen fylldes området av familjer, ungdomar och vuxna som minglade, lovsjöng och fikade tillsammans.

UPPSALA. En generös sol sken på onsdagen över Livets ords konferensområde strax utanför Uppsala. Temat för årets konferens är ”Fearless”, orädd – en hållning med stor betydelse för de internationella besökare som Dagen träffade.

Camilo Wilches, Marcela Vilches och José Luis Hernández besöker Europakonferensen.

Bland dem är tre kristna ledare från församlingen Rey de Gloria Europa i Elche i Spanien: pastorsparet Marcela Vilches och José Luis Hernández, och ungdomsledaren Camilo Wilches.

På lördag tas deras kyrka formellt upp i Livets ords internationella församlingsnätverk, efter två års allt närmare vänskap.

– Det är som att vi haft ett tak över oss som vi inte kunnat bryta igenom för att komma vidare i vårt arbete förrän vi kom i kontakt med Livets ord, säger pastor José Luis Hernández till Dagen.

Det som för 13 år sedan började som en liten hemkyrka i det nuvarande pastorsparets kök är i dag en församling med cirka 200 medlemmar, vilken inom kort flyttar till större lokaler.

Började med en dröm

Som så mycket började kallelsen med en dröm. Den blev ett löfte till det då barnlösa paret om fruktsamhet, och om en väg för evangeliet in i Europa.

– I en andra dröm, kort innan jag blev gravid med vår dotter för två år sedan, såg jag en reslig, blond man som ledde mig och min man ut i Europa, berättar Marcela Vilches.

Till sin förvåning kände hon igen mannen när hon såg en predikan på internet med Cash Luna, en predikant från Guatemala som besöker Europakonferensen i helgen.

– Där fanns mannen från min dröm med. Vi tog reda på vad han hette: Joakim Lundqvist, pastor från Livets ord i Sverige.

Paret reste till Uppsala, på vinst och förlust, och hade turen att få träffa församlingens tidigare huvudpastor, som råkade vara på besök den helgen.

– Utifrån det mötet växte en nära vänskap. Livets ord har blivit som en skola för oss, som hjälpt oss praktiskt och andligt.

Reste från Bulgarien

En annan besökare, 24-åriga Valina Nikolaeva, har rest från Plovdiv i Bulgarien för att vara med på Europakonferensen.

– När jag kom in på kvällsmötet i går började tårarna rinna och jag kände att jag hade kommit hem, säger Valina till Dagen med ett stort leende.

Hon berättar att hon kom till tro för ett år sedan, och nu är i Uppsala med fem andra medlemmar av sin församling, Church of Faith.

– Det går inte att förklara hur radikalt mitt liv har förändrats sedan jag blev frälst. I dag ber jag för dem som gjort mig illa, och har full förtröstan i att Gud håller sin hand över mig.

Europakonfernsen.

---

Fakta: Europakonferensen

  • Arrangör: Livets ord i Uppsala.
  • Pågår 23 juli–28 juli i Fyrislund.
  • Årets tema: Fearless (Orädd).
  • Talare: Bland andra Sebastian Stakset, Simon Holst, Carl-Gustaf Severin, Joakim och Maria Lundqvist samt Janne Blom; Ankit Sajwan från Sons of Glory Miistries i Indien, Cash Luna från Casa de Dios i Guatemala.
  • Revival night/nattmöte för ungdomar och lovsångsmöte med ELIM!
  • Hangout-tält med talkshows, tävlingar, sportturneringar, konserter med mera för ungdomar, som i år har egna möten på onsdag och torsdag.
  • För barn mellan 4 och 13 år finns åldersindelade aktiviteter och möten.

---

Fler artiklar för dig