Nyheter

Svenska kyrkan i Helsingborg drabbad av återkommande fönsterkrossare

Kan röra sig om en utmaning som blivit viral i sociala medier

Upprepade gånger har Den gode herdens kyrka på Drottninghög i Helsingborg drabbats av krossade rutor.
– En teori är att det är någon sorts viral utmaning, berättar Victoria Bertland, fastighets- och kyrkogårdschef på Helsingborgs pastorat.

Vid upprepade tillfällen i flera veckors tid har personal kommit till jobbet på Den gode herdens kyrka i Helsingborg och upptäckt ännu en krossad ruta, vilket Helsingborgs Dagblad var först att rapportera om. Victoria Bertland, fastighets- och kyrkogårdschef på Helsingborgs pastorat, berättar för tidningen att det är samma lokal som gång på gång drabbas och att även en närliggande skola har fått oönskat besök.

– Det har hänt mellan fem och tio gånger nu, i alla fall upprepade gånger, säger hon till Dagen.

Victoria Bertland, fastighets- och kyrkogårdschef på Helsingborgs pastorat.

Kan vara en viral utmaning

Inget inbrott har skett och ingen har blivit skadad. Man vet helt enkelt inte varför detta händer. Den enda ledtråden personalen haft att gå på är att man vid ett tillfälle sett en ung kille slå på rutan samtidigt som en ung tjej filmat honom.

– En teori är att det är någon sorts viral utmaning, eftersom det rör sig om så unga människor. Någon sa att det var ungdomar, någon annan att det var barn, berättar Victoria Bertland.

Har behövt sanera

Enligt Victoria Bertland har händelserna polisanmälts och polisen tittar på ärendet, men ingen är ännu misstänkt. Till Helsingborgs Dagblad säger hon att rutkrossningarna lett till en del försäkringsärenden för kyrkans del.

Krossat glas och splitter har tvingat kyrkan att sanera och därmed hålla stängt i barn- och ungdomsrummet.

– De har krossat så pass mycket att vi har behövt sanera på insidan. Vi har fått ta bort soffor, mattor och leksaker. Även de provisoriska glasen blir krossade igen, säger hon till tidningen.

Det är nämligen fönstret till den lokal där barnverksamhet hålls som blivit krossat. Victoria Bertland menar dock att detta inte påverkar verksamheten i någon större utsträckning.

– Barnverksamheten där är lågintensiv på sommaren så det har inte varit så farligt, säger hon.

Fler artiklar för dig