Närmare 1 300 personer samlades enligt polisen vid ett mötestält i Örnsköldsvik på måndagskvällen för att höra Gunilla Persson sjunga och tala om sin kristna tro.
– Kvällen var himmelsk. Saker och ting klaffade och föll på plats, till och med vädret, säger sångerskan Emilia Lindberg, som stod som värd för mötet.
Den veckolånga tältkampanjen ”En ny tid” inleddes i fredags, och är ett samarbete med Folkets tält, Hoppets stjärna och lokala församlingar.
Höjdpunkten på måndagen var när artisten Gunilla Persson, känd från realityserien Hollywoodfruar och årets upplaga av Melodifestivalen, landade med helikopter för att sedan gå in i tältet, sjunga och tala om sin kristna tro.
Emilia Lindberg hade bjudit in Gunilla Persson efter att artisten sagt i en intervju i Dagen att hon ville nå ut till människor med det kristna budskapet. Att det blev helikopter berodde på att predikanten Målle Lindberg, äldre släkting till Emilia Lindberg, gjorde en liknande entré till ett tältmöte på samma plats för 60 år sedan.
– Enligt polisen kom närmare 1 300 personer, vilket var fler än vi förväntat oss, så det var otroligt lyckat. Människor kom från alla håll och kanter, och ett helt gäng epaungdomar hade ställt sina epatraktorer i närheten av där Gunilla Persson landade, säger Emilia Lindberg till Dagen på tisdagen.
Gunilla Persson själv är nöjd med kvällen, där hon gjorde debut inför en större kristen publik.
– Det kändes helt underbart, och som att det är det här jag bör göra mera av, säger hon till Dagen när hon på tisdagen är på väg från Örnsköldsvik.
– Jag hade inte förberett något, inte övat eller tränat, så jag upplevde att det var inspirerat av Gud.
Epaungdomar
Både i lördags och på måndagen stod epamusiken i fokus, och ungdomarna bjöds på hamburgare. Så kallad epadunk är den, ofta elektroniska, musik med snabb rytm som kommit att förknippas med ungdomar som kör A-traktor, eller epa – en ombyggd bil som får köras i max 30 kilometer/timme av den som har moppe- eller traktorkort.
– Allt handlar om metoden om man är evangelist och vill nå ut med budskapet. Det brukar Målle säga, säger Emilia Lindberg.
Jag upplevde att det var inspirerat av Gud.
— Gunilla Persson
– Nu ser vi den här explosionen av epakulturen bland ungdomarna, med bilarna, musiken och gemenskapen. Då får man tänka att det här är en möjlighet, en miljö med många ungdomar som vi kan försöka nå på något sätt. Och här är det så härligt med Gunilla Persson och hennes tilltal.
Flera av Gunilla Perssons låtar har ett epabeat, och en av dem har skrivits av Rasmus Gozzi, som skrivit låtar bland annat till epaartisten Fröken Snusk.
Första gången för kristen publik
När Gunilla Persson hade sjungit sina låtar i tältet berättade hon att det var första gången som hon uppträdde inför en kristen publik.
– Jag har trott på Gud och Jesus hela mitt liv. Det var mamma, framför allt, även min pappa som lärde mig den här underbara, fundamentala barnatron. Att man behöver inte ha svar på alla frågor. Vi lever ju som i ett mysterium. Men vi har ändå tilliten på att Jesus Kristus är vår frälsare, sa hon enligt en inspelning från mötet.
Hon kommenterade också det hon sagt till Aftonbladet före mötet, om att Jesus vore hennes ”drömpresident” i USA.
– Vi vet att han kommer tillbaka, och att han kommer att vara härskare för universum. Han har lovat oss ett evigt liv, i Guds rike, och det är det vi lever för. Annars, vad vore det för mening att leva egentligen? sa hon, och citerade ur Johannesevangeliet, där det står att ”alla som tror på honom ska ha evigt liv”.
Lia Larsson
Gunilla Persson hade önskat avsluta sin del av programmet med psalmen Tryggare kan ingen vara tillsammans med Emilia Lindberg. Men först bjöd hon upp en annan artist att delta i sången, Tiktok-profilen Lia Larsson. Hon är känd för epalåtar som 30 kilometer/h, och hade sjungit i tältet redan på lördagen.
– Min man Robert hade hört talas om att Lia Larsson skulle spela på en nattklubb i stan på lördagen, berättar Emilia Lindberg.
– Men många av epaungdomarna är 15–16 år och skulle inte kunna komma in. Då bjöd han in henne till oss så att hon kunde vara med på vår epakväll.
Efter psalmsången bad Emilia Lindberg för de två artisterna – en sekvens som hon är glad för att Aftonbladet valde att ta med i sin rapportering.
– Vi är tacksamma för idén med Folkets tält, för vi tror att Jesus älskar folket, det vill säga alla. Vi vill vara brobyggare, få människor att trivas och känna att de får vara den de är, så att vi kan presentera Jesus för dem. Vi tror ju att evangeliet är verksamt i sig självt.
Gud är mycket större än vad vi kan förstå, och han gör sitt och använder det vi gör för att möta människor.
Själv spelade Emilia Lindberg bland annat sin epaversion av Pärleporten, som producerats tillsammans med duon Banditerna. Och de doftgranar som tryckts upp till kvällen, med en Spotify-kod till låten, blev mycket populära.
Blir det fler epalåtar från dig?
– Det är inte orimligt alls. Vi har också talat med Gunilla Persson om att göra något ihop, säger Emilia Lindberg, som blivit glatt överraskad över att höra Pärleporten spelas av ungdomar på hamburgerrestaurang.
– Jag ville ju att den låten skulle spelas i varenda epatraktor. Så om det är ett sätt att nå fram och jag kan göra det, så absolut, då står jag till förfogande. Det
kanske är den tid som är nu. Gud kan alltid använda sig av oss på något sätt.
Jag har trott på Gud och Jesus hela mitt liv.
— Gunilla Persson
Besöket av Gunilla Persson var ”kronan på verket”, även om möteskvällarna fortsätter till och med fredag.
Särskilt glad är Emilia Lindberg för den mix av äldre och yngre musiker som hon samlat – såsom Ronja Memselius, Göran Isaksson, Torkel Selin och Frank Ådahl.
Efter ytterligare en rad inplanerade framträdanden denna sommar, bland annat på Skärgårdssång, är det så dags för henne att återgå till att vara mamma på heltid.
– I höst börjar barnen i förskoleklass respektive första klass, så det är stort. De tycker mamma är lite häftigt nu, som träffat både Lia Larsson och Gunilla Larsson.
För Gunilla Persson innebär de nya kontakterna mer än ett musikaliskt samarbete.
I bilen där hon färdas från Örnsköldsvik sitter även Lennart Eriksson, utvecklingsansvarig på Hoppets stjärna. Han berättar att Gunilla Persson är intresserad av organisationens 35-åriga arbete för utsatta barn i Rumänien.
– Så när vi firar vårt arbete på den rumänska ambassaden den 26 augusti kommer Gunilla att finnas med och sjunga. Sedan blir det eventuellt en resa till Rumänien för att besöka vårt arbete där, säger Lennart Eriksson.