Nyheter

Babettes kafferi tar över Baptistkyrkan i Linköping

En av kafeägarnas pappa gick in och köpte huset • “Nu när mycket kultur monteras ned så känner vi att det behövs kreativa mötesplatser”.

När Baptistkyrkan i Linköping stod till salu i mars rådde oro över framtiden för Babettes kafferi och bageri. Nu har en finansiär klivit in och köpt huset och därmed garanterat kaféets fortlevnad. Visionen är densamma som den varit sedan Babettes grundande – att starta kulturhus.

I mars stod det klart att den fastighet som Babettes kafferi och bageri håller till i, den gamla Baptistkyrkan i Linköping som ägdes av Equmeniakyrkan, skulle säljas vilket Corren då rapporterade om. Equmeniakyrkan hade inte längre användning för huset då gudstjänster och annan församlingsverksamhet i stället bedrevs i andra kyrkolokaler. Detta satte kaféets framtid i gungning och man oroade sig för hur Babettes fortlevnad skulle se ut.

Efter många vändor blev det till slut finansiären Göran Magnusson, delägaren Julia Magnussons pappa, som gick in och köpte huset, vilket ägarna Christina Eveborn, Lydia Halldorf och Julia Magnusson är mycket tacksamma för.

– Vi är jätteglada verkligen. Det har varit en lång process med oro kring hur framtiden skulle se ut om vi inte fick vara kvar i det hus vi varit i sedan 13 år tillbaka, säger delägaren Christina Eveborn till Dagen.

”Behövs mötesplatser i en orolig tid”

Planen framåt är att uppfylla en gammal dröm för Babettes kafferi och bageri – nämligen att starta ett kulturhus. Sedan kaféets start har man drivit kulturverksamhet med både stora och små konserter, litteratursalonger och konstutställningar. Planen enligt Christina Eveborn är att kunna utveckla arbetet ännu mer för att främja Linköpings kulturliv.

– Vi märker att det är bra nyheter i stan, det är många som är jätteglada. Nu när det är mycket kultur som monteras ned så känner vi att det behövs kreativa mötesplatser som ger plats för många olika kulturella uttryck, säger hon.

Eftersom baptistkyrkans lokal är så gammal och välbevarad så kommer man inte vilja göra så många ändringar, berättar Christina Eveborn. Byggnaden är från 1800-talet och är mycket vacker, säger hon.

---

Fakta: Baptistkyrkan i Linköping

  • Blev färdigbyggd under det sena 1800-talet.
  • Tillhörde från början Svenska baptistsamfundet, som numera är del av Equmeniakyrkan.
  • Den 1 oktober får Babettes kafferi och bageri ta över baptistkyrkans lokal.
Den gamla baptistkyrkan i Linköping kommer att bli en utökning av Babettes kulturverksamhet.

---

Fler artiklar för dig